Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ökad hotbild: Sverige flyttar möjligt medaljfirande

Det blir inget medaljfirande om Sveriges tar brons i fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland. Detta då Säkerhetspolisen (Säpo) tidigare under torsdagen meddelade att terrorhotnivån höjts.
Det meddelar Svenska fotbollförbundet på sin webbplats.
Fotboll • Publicerad 17 augusti 2023
Sverige skjuter upp eventuellt medaljfirande.
Sverige skjuter upp eventuellt medaljfirande.Foto: Pontus Lundahl/TT

"Vi har hela tiden under vår planeringsprocess för ett eventuellt firande följt utvecklingen, analyserat säkerhetsläget för att som alltid kunna genomföra ett tryggt och säkert evenemang och väger nu in den nya informationen från myndigheterna", säger Svenska Fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman i ett uttalande.

Förbundet har tidigare beslutat att alla medaljer i mästerskap på seniornivå ska firas. Planen var att firandet skulle äga rum i Kungsträdgården i Stockholm.

Annons

Men nu blir det alltså inte så – sedan Säpo höjt terrorhotnivån från 3 till 4 på den femgradiga skalan. Firandet kommer således skjutas på framtiden.

"Vi vill förstås att laget ska hyllas för sina framgångar i mästerskapet vid eventuell medalj och det kommer supportrarna få chans att göra vid ett senare tillfälle. Med den nya informationen från Säpo är det svårt att arrangera ett publikt firande på säkert sätt med den korta tid som finns fram till en hemkomst", fortsätter Fredman.

Sverige ställs i bronsmatchen mot värdlandet Australien i Brisbane på lördag klockan 10.00, svensk tid.

Fakta: Säpos terrorhotnivåer

Hotnivån består av fem steg:

1. Inget identifierat hot

2. Begränsat hot

3. Förhöjt hot

4. Högt hot

5. Mycket högt hot

I dag ligger terrorhotnivån på en fyra på den femgradiga skalan.

Källa: Säpo

Fakta: Så tas beslut om en höjning

Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) gör kontinuerliga bedömningar av terrorhotnivån i Sverige och mot svenska intressen utomlands.

NCT är en permanent arbetsgrupp med personal från Försvarets radioanstalt (FRA), Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) samt Säkerhetspolisen (Säpo).

Bedömningen baseras bland annat på underrättelser och annan information om aktörers avsikt och förmåga att genomföra attentat. Även omständigheter som finansiering, rekrytering och radikalisering vägs in.

Beslut om vilken terrorhotnivån Sverige ska ha tas av Säkerhetspolisens chef, vilket för närvarande är Charlotte von Essen,

Källa: Krisinformation.se, Säpo

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons