Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

OS-medaljören: Fel att Kina arrangerar spelen

OS-medaljören och skådespelaren Gus Kenworthy trotsar varningarna och riktar kritik mot att Kina får arrangera OS.
Olympiskt • Publicerad 4 februari 2022
Gus Kenworthy på en pressträff under OS i Pyeongchang 2018. Arkivbild.
Gus Kenworthy på en pressträff under OS i Pyeongchang 2018. Arkivbild.Foto: Petter Nilsson/TT

– Jag tycker inte att något land borde få stå som värd för spelen om de har en motbjudande inställning till mänskliga rättigheter, säger freeskistjärnan inför OS till BBC.

Amerikanen tycker att IOK borde stå upp mot övergrepp, och att det skulle kunna leda till en positiv förändring.

Annons

– Men det verkar bara handla om pengar, säger han.

Tar en risk

Han säger att han kommer att protestera i Peking genom att säga vad han tror på och använda hans röst och plattform, men att han inte vill bojkotta spelen.

Han är rädd för repressalier från Kina, men känner trots det att han har ett ansvar att säga vad han tycker.

Att Kina får arrangera spelen är kontroversiellt, och flera västländer bojkottar spelen diplomatiskt. Människorättsorganisationer har uppmanat OS-aktiva att undvika att kritisera Kina, för att inte riskera rättsliga åtgärder.

Tog silver i Sotji

Människorättsorganisationer har länge larmat om hur över en miljon uigurer och andra muslimer stängts in i interneringsläger i Xinjiang. Även de buddistiska tibetanerna är utsatta av den kinesiska regimen, och begränsningen av press- och yttrandefrihet i Hongkong har fått kraftig internationell kritik.

30-årige Gus Kenworthy tog silver i slopestyle i Sotji 2014 då han representerade USA. Förutom den idrottsliga karriären har han spelat rollen som Chet Clancy i tv-serien "American horror story" och är aktiv på Youtube.

Kenworthy är öppet homosexuell. Han kysste sin dåvarande pojkvän inför kvalet under OS i Pyeongchang, vilket setts som en viktig händelse för att synliggöra hbtq-idrottare.

– Jag var en medaljfavorit men jag kunde inte få till det den dagen. Men mitt arv i Pyeongchang var den kyssen. Det förstärkte och satte ett utropstecken på min historia. Jag visste inte ens att vi filmades så det kändes fantastiskt att det sändes över världen, säger han till The Guardian.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons