Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skarp kritik mot Cas-beslut: "Permanent skada"

Ryska konståkningsstjärnan Kamila Valieva, 15, får tävla vidare i OS i Peking trots dopningsmisstankarna.
Det har Cas, idrottens skiljedomstol, beslutat.
"Dagens bästa beslut", tycker Rysslands olympiska kommitté.
Konståkning • Publicerad 14 februari 2022
Kamila Valieva.
Kamila Valieva.Foto: David J. Phillip/AP/TT

Valieva kan därmed starta i den individuella tävlingen som inleds i morgon och där hon är storfavorit. Däremot blir det ingen medaljceremoni om Valieva tar medalj, har Internationella olympiska kommittén (IOK) beslutat. Även medaljceremonin efter lagtävlingen, där Valieva var med och säkrade ett ryskt guld, skjuts upp ytterligare.

Enligt Cas ska inte Valieva vara avstängd i väntan på den fortsatta dopningsutredningen.

Annons

Cas anser att det skulle skada Valieva om hon inte får tävla i OS, med tanke på hennes låga ålder och att hon inte testat positivt under OS. Domstolen hänvisar också till att Valievas positiva dopningstest i december blivit känt först nu, då OS redan börjat.

– Det sena beskedet är extremt olyckligt eftersom det påverkar inte bara den aktiva utan också OS-arrangören, säger Cas-sekreteraren Matthieu Reeb enligt Inside the Games.

– Med andra ord hade vi inte haft det här fallet om testproceduren hade blivit avklarad på en vecka eller tio dagar som är brukligt under exempelvis OS.

Prioriterade inte testet

Valievas dopningstest analyserades i Stockholm. Den ryska antidopningsorganisationen Rusada har hävdat att förseningen av testet berodde på coronasjukdom vid laboratoriet i Karolinska sjukhuset i Huddinge. Internationella antidopningsorganisationen Wada anser dock att det var Rusadas fel att testresultatet försenades.

"Enligt vår information bad inte Rusada laboratoriet att prioritera testet", skriver Wada i ett uttalande.

Enligt Wada förväntar man sig alltid att de nationella antidopningsorganisationerna ser till att få tester prioriterade när det handlar om idrottare som är på väg till stora mästerskap, som OS.

TT har varit i kontakt med laboratoriet i Huddinge, som svarar att man inte vill lämna några kommentarer under pågående utredning.

Skarp kritik

Beskedet om att Kamila Valieva får tävla vidare möts av skarp kritik från vissa håll.

– Det finns ändå ett positivt test och enligt mig skulle hon inte tillåtas att tävla, oavsett ålder eller när testresultatet kom. Jag tycker att det här ger vår sport en permanent skada, säger den amerikanska förra konståkningsstjärnan Tara Lipinski, enligt AP.

Vd:n för USA:s olympiska kommitté, Sarah Hirschland, är också besviken över Cas-beslutet.

Annons

"Det här verkar vara ett nytt kapitel i det systematiska och genomgripande åsidosättandet av ren idrott i Ryssland", säger hon i ett uttalande, enligt AP.

Ordföranden i Tysklands OS-idrotters idrottsförbund, Thomas Weikert, säger att fallet ställer frågor om elitidrott och ålder.

– Det här stärker vår övertygelse om att unga aktiva ska ges tid. I en human elitidrott kan man inte sätta stora krav alltför tidigt, menar Weikert, enligt AP.

Utredning i Ryssland

Det var efter lagtävlingen, som Ryssland vann, som beskedet kom från den ryska antidopningsorganisationen Rusada att Valieva testat positivt för den förbjudna hjärtmedicinen trimetazidin under de ryska mästerskapen den 25 december. Resultatet presenterades sedan inte förrän den 8 februari.

Rusada stängde av Valieva, men efter överklagan hävdes tävlingsförbudet. Det var det beslutet som överklagades till Cas av Internationella olympiska kommittén (IOK), internationella antidopningsorganisationen Wada och Internationella skridskoförbundet.

Misstankarna kring dopning kvarstår och Rusada är ansvarigt för att utreda dopningsärendet kring Valieva. Hennes OS-resultat kan senare strykas om hon fälls för dopning.

Fakta: Dopningsärendet kring Kamila Valieva

25 december: Valieva lämnar det positiva dopningstestet i samband med de ryska mästerskapen.

7 februari: Leder det ryska laget till OS-guld i lagtävlingen.

8 februari: Först nu bekräftas provsvaret från ett laboratorium i Stockholm. Valieva stängs av.

9 februari: Valieva överklagar avstängningen och tävlingsförbudet hävs av ryska antidopningsorganisationen Rusada. Men IOK, antidopningsorganisationen Wada och Internationella skridskoförbundet överklagar i sin tur till Cas, Idrottens skiljedomstol. I väntan på beslutet tränar Valieva på som vanligt.

13 februari: Valieva har ett sex timmar långt förhör i Cas.

14 februari: Idrottens skiljedomstol beslutar att hon får tävla vidare i OS – trots dopningsmisstankarna.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons