Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Expert om Peng: "Partiets försök att ta kontroll"

Peng Shuai har ätit middag med IOK-ordföranden Thomas Bach, och nekar till att ha försvunnit i den första intervjun med oberoende medier sedan hon anklagat en toppolitiker för övergrepp.
Ett nytt försök för Kommunistpartiet att ta kontrollen, anser Kinakännaren Jennifer Hsu.
Olympiskt • Publicerad 7 februari 2022
Peng Shuai. Arkivbild.
Peng Shuai. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Den kinesiska tennisstjärnan Peng Shuai säger i intervjun med franska L'Equipe att hon träffat IOK-ordföranden Thomas Bach under vinter-OS i Peking.

– Vi åt middag tillsammans på lördagen och vi hade en trevlig diskussion, säger Peng, som också meddelar att hon avslutar sin tenniskarriär.

Försvann från offentligheten

Annons

Den trefaldiga sommarolympiern och tidigare världsettan i dubbel anklagade i november en kinesisk toppolitiker för sexuella övergrepp på kinesiska sociala medier.

"Jag gick aldrig med på att ha sex med dig och fortsatte att gråta den eftermiddagen", skrev Peng bland annat i inlägget, som snabbt försvann – liksom Peng från offentligheten i flera veckor, till omvärldens växande oro.

Damernas tennistour WTA har ställt in alla tävlingar i Kina tills vidare och kräver att fallet utreds av oberoende experter. Tennisstjärnor som Serena Williams och Naomi Osaka har uttryckt sin oro för Peng Shuai.

Själv nekar hon dock till att hon försvann.

– Jag försvann aldrig, alla kunde se mig, säger hon, och påstår att det var hon själv som raderade inlägget.

Att hon sedan inte gick att nå förklarar hon med datorproblem. Det har varit oklart hur fri och säker Peng Shuai är, och Kinakännare bedömer att hon hållits undan från omvärlden och under hårt uppsikt av det kinesiska styret efter inlägget.

Thomas Bach sade nyligen att han stöttar en oberoende utredning av fallet – om hon själv vill.

Första intervjun

Intervjun – som skedde på ett hotellrum i Peking – är den första som Peng gör med oberoende medier sedan hon kom med sina anklagelser. Wang Kan, stabschef för Kinas olympiska kommitté, deltog också. När Peng återvände till offentligheten tog hon tillbaka anklagelserna, något hon står fast vid i L'Equipe-intervjun.

Peng säger också att hennes privatliv borde hållas åtskilt både från politik och idrott.

– Idrott får inte politiserats, för när det gör det så handlar det oftast om att vända ryggen åt den olympiska andan, säger hon.

Annons

Kinaexperten Jennifer Hsu vid tankesmedjan Lowy Institute anser att man bör ha i bakhuvudet att personer som har uttryckt kritik mot Kina senare har tvingats göra diverse uttalanden.

"Det är intressant att hennes svar om att inte blanda politik och sport tillsammans i kontexten av en 'olympisk anda', vilket antyder att den här intervjun är ytterligare ett försök av Kinas partistat att visa upp för världen att (Peking) är rätt stad att stå värd för vinter-OS eftersom intervjun klargör att Peng är säker", säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

"Varför denna oro?"

Hsu säger att Pengs intervju – och middagen med Bach – antagligen är ett försök av Kommunistpartiet att ta kontrollen över den internationella synen på tennisstjärnan, att visa upp att landets toppolitikerna inte är klandervärda, och att Peng aldrig varit i fara.

Peng Shuai upprepar att hennes ursprungliga inlägg missförståtts, och att hon inte vill diskutera vad som hände.

– Jag sade aldrig att någon utsatte mig för sexuella övergrepp, säger hon till L'Equipe .

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons