Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Pengaregn i fotbolls-VM – därför är det så viktigt

Numera kan även damfotbollsspelare bli rika på sin sport. Men många spelare i mindre VM-nationer har det fortfarande tufft ekonomiskt. Därför är Fifas beslut om individuell ersättning till alla VM-spelare så viktigt.
– Det är ett bevis på hur mycket sporten växer på damsidan, säger Filippinernas Katrina Guillou, till vardags i damallsvenska Piteå.
Fotboll • Publicerad 16 juli 2023
"Allt kan svänga på 90 minuter.", säger Piteås Katrina Guillou (vänster). Arkivbild.
"Allt kan svänga på 90 minuter.", säger Piteås Katrina Guillou (vänster). Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Alla VM-spelare är garanterade 33 000 dollar, motsvarande cirka 337 000 svenska kronor, när Fifa för första gången delar ut ersättning till alla spelare. Ju längre laget går i VM, desto mer pengar får spelarna.

– Jag tycker det är bra att Fifa har kommit till en punkt där de kan erbjuda minst 30 000 dollar för varje spelare som deltar. Förhoppningsvis är det något som håller i sig och kanske till och med växer, säger den filippinska landslagsspelaren Katrina Guillou.

Stora skillnader

Annons

Även om det inte går att jämföra med herrfotbollen har pengarna de senaste åren börjat flöda in i damfotbollen. Fifas VM-ersättning är ett konkret exempel på det. Ett annat är att stjärnorna i toppklubbarna i de stora ligorna i England, Frankrike och Spanien numera blir rika på sin sport.

Men skillnaderna gällande ekonomiska förutsättningar är stora mellan spelarna i sommarens mästerskap. Det globala spelarfacket (Fifpro) släppte tidigare i år en rapport som underströk det.

29 procent av spelarna uppgav i rapporten att de inte fått betalt för att ha deltagit i VM-kvalet. När spelare fick ersättning var den ofta resultatbaserad. Och en klar majoritet, 66 procent, sade att de var tvungna att ta ut obetald ledighet eller semesterdagar för att spela i kvalet.

– Förbundet får pengar för att kvalificera, inte de individuella spelarna. Det kommer inte till oss direkt men det hjälper oss att finansiera allt vi behöver för att kunna spela, säger Guillou om det ekonomiska upplägget i Filippinernas damlandslag.

Det kan jämföras med det svenska landslaget, där varje spelare får minst 6 000 kronor för att delta på exempelvis en kvalsamling.

Inte enkelt

Att Fifa nu betalar ut individuell ersättning ser Guillou som ett stort kliv i rätt riktning.

– Inte bara för Filippinerna, utan för många av de mindre länder som inte har möjligheten att erbjuda pengar till sina spelare, tror jag detta är stort, säger hon.

Det är första gången ett seniorlandslag från Filippinerna kvalat in till VM och Katrina Guillou och kompani slår ur underläge. I gruppspelet väntar Nya Zeeland, Norge och Schweiz och allt annat än tre förluster vore en skräll. Fast så ser inte Piteåmittfältaren på det.

– Vi kanske är debutanter, men jag vill att vi går vidare från gruppen. Jag vet att det inte kommer vara enkelt, det kommer krävas mycket hårt jobb och det kommer bli tre långa matcher. Men som jag sagt förut, allt kan hända och även en underdog kan vinna.

Fakta: Fifpros rapport

Tidigare i år släppte det globala spelarfacket (Fifpro) en rapport om skillnaderna i kvalificeringen till VM för damer.

Rapporten visade bland annat att:

+ 29 procent av spelarna uppgav att de inte har fått betalt för att ha deltagit i kvalturneringar. När spelare fick betalt baserades det ofta på prestation i matcher.

+ Endast 40 procent av de tillfrågade spelarna ansåg sig vara professionella idrottare.

+ 66 procent av spelarna sade att de var tvungna att ta ut obetald ledighet eller semesterdagar för att spela i kvalturneringen.

+ Nästan alla spelarna, 93 procent av de 362 tillfrågade spelarna, ansåg att de inte fick tillräckligt betalt.

Källa: Fifpro

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons