Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Pettersson om polisvåldet: "Blev illamående"

Elias Pettersson reagerar starkt på rasismen i USA och det brutala polisingripande som gjorde att George Floyd dog.
På Twitter skriver den svenske NHL-stjärnan: "Jag blev illamående av att se en polis göra så mot en annan människa. Det är ju de som ska skydda oss."
Ishockey • Publicerad 6 juni 2020
Vancouverspelaren Elias Pettersson. Arkivbild.
Vancouverspelaren Elias Pettersson. Arkivbild.Foto: DARRYL DYCK/AP/TT

Den svenska ishockeystjärnan inleder sitt inlägg med att skriva att han länge velat säga något, men inte varit säker på vad.

"Rasism är inte acceptabelt. Rasism har funnits bland oss under så lång tid och det måste få ett slut."

Annons

"Jag växte upp i en liten stad och hade en privilegierad barndom och nu lever jag min barndomsdröm. Jag behövde aldrig gå omkring och vara rädd för att bli dåligt behandlad för att någon annan människa hatade min hudfärg."

Elias Pettersson skriver att de senaste dagarna fått honom att inse att han kan lära sig mer om de svartas situation och även andra etniska minoriteter, för att nå en positiv förändring och för att stå upp för jämlikhet.

"Vi är alla unika på vårt eget sätt och bör bli behandlade med jämlikhet och respekt. Så det är dags att vara en del av lösningen, utbilda oss och hjälpas åt att få ett slut på rasismen."

Mängder av idrottsprofiler har uttryckt sitt stöd för protesterna i USA som blossat upp efter George Floyds död. Bland annat har Michael Jordan meddelat att han donerar nästan 1 miljard kronor till organisationer som arbetar med rättvisefrågor.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons