Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

PGA-chefen avgår i protest mot Saudiavtalet

PGA-tourens samarbete med statliga Saudifonden Pif faller inte alla i smaken.
Styrelsemedlemmen Randall Stephenson har nu hoppat av i protest.
"Jag kan inte stötta detta", skriver han.
Golf • Publicerad 10 juli 2023
Randall Stephenson hoppar av i protest. Arkivbild.
Randall Stephenson hoppar av i protest. Arkivbild.Foto: Richard Drew/AP/TT

Det var i början på juni som kriget mellan de rivaliserande golftourerna tog slut. Då meddelades det att USA-touren, DP World Tour (tidigare Europatouren) och Saudifinansierade LIV Golf går ihop till en enhet.

Men kritiken har varit hård – främst mot PGA-touren som tidigare anklagat LIV-touren för sporttvätt.

Annons

En som verkligen inte uppskattat överenskommelsen är Randall Stephenson, medlem i PGA-tourens styrelse, som meddelat att han säger upp sig.

"Det här avtalet är ingenting jag med gott samvete kan stötta, särskilt med tanke på amerikanska underrättelserapporten gällande Jamal Khashoggi", skriver han i ett brev som Washington Post tagit del av.

Han refererar till mordet på den saudiske journalisten och dissidenten Jamal Khashoggi som avrättades på det saudiska generalkonsulatet i Istanbul 2018.

Stephenson skriver att tänkt sluta för flera veckor sedan men avvaktade efter att PGA-tourens kommissionär Jay Monahan blivit sjukskriven. Monahan, som kritiserats hårt för avtalet, har meddelat att han är åter i tjänst den 17 juli.

"Jag hoppas att styrelsen kommer att tänka om sin affärsmodell och hålla dörren öppen för alternativa inkomstkällor", skriver Stephenson.

Bakgrund: Kriget mellan golftourerna

Juni 2022: Första LIV-tävlingen spelas i London. Bland deltagarna finns PGA-tourstjärnor som Dustin Johnson och Phil Mickelson.

PGA-touren svarar med att stänga av spelarna som deltagit på livstid.

Det leder till att de båda tourerna stämmer varandra.

Juli 2022: Henrik Stenson meddelar att han har skrivit på för LIV. Han fråntas kaptensrollen för Europas Ryder Cup-lag. En dryg vecka senare vinner han i LIV-debuten i New Jersey.

Augusti 2022: Färske British Open-vinnaren Cameron Smith skriver på för LIV-touren. Han gör profiler som Bryson DeChambeau och Patrick Reed sällskap.

Maj 2023: Brooks Koepka blir förste LIV-spelare att vinna en major när han tar hem PGA-mästerskapen. Röster börjar höjas för att få se världens bästa spelare spela ihop oftare.

Juni 2023: Europatouren, PGA-touren och LIV-touren meddelar att man har gått samman och kommer fungera som en gemensam enhet framöver.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons