Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Golftourer släpper inga spelare till nya touren

PGA-touren och Europatouren sätter ner foten och slår fast att man inte tänker låta sina golfspelare att också ställa upp i den kontroversiella LIV-touren.
"Vi tror att det är det bästa beslutet för att värna om PGA-touren och dess spelare", säger PGA:s vice ordförande Tyler Dennis.
Golf • Publicerad 11 maj 2022
Lee Westwood och Phil Mickelson får inte både äta kakan och ha den kvar, har PGA-touren slagit fast. Arkivbild.
Lee Westwood och Phil Mickelson får inte både äta kakan och ha den kvar, har PGA-touren slagit fast. Arkivbild.Foto: John Raoux/AP/TT

Beslutet påverkar spelare som den amerikanske tidigare världsettan Phil Mickelson samt engelsmannen Lee Westwood, som båda ansökt om att få delta i den nya, penningstinna touren, som finansieras av Saudiarabien.

"Vi har meddelat dem som ansökt att deras begäran fått avslag, i enlighet med PGA-tourens regelverk", säger Tyler Dennis, vice ordförande i PGA, i ett pressmeddelande.

Svenskarna nobbar

Annons

Enligt brittiska Daily Telegraph tillåter inte heller Europatouren att spelarna deltar i premiärtävlingen på LIV-touren i England om en knapp månad.

LIV-touren har orsakat en betydande spricka i golfvärlden. Både amerikanska PGA-touren och Europatouren har hotat med att spelare som ställer upp i den saudiskbackade satsningen kan komma att stängas av alternativt uteslutas helt.

Svensken Alex Norén är en av spelarna som har sagt att han inte har några planer på att spela på LIV-touren, och engelska Daily Telegraph rapporterade tidigare i år att Henrik Stenson hoppade av touren sedan han fick veta att det kunde kosta honom jobbet som Ryder Cup-kapten.

Men andra har valt en annan väg.

García vill bort

Och medan spelare som Mickelson och Westwood velat kombinera nytt och gammalt, finns det andra som verkar beredda att helt vända PGA-touren ryggen. Som spanjoren Sergio Garcia, som häromdagen antydde att han tänker ta steget över till LIV-touren.

Irriterad över ett felaktigt domslut under första rundan av förra veckans tävlingen i Potomac, USA, hördes García säga:

– Jag längtar efter att få lämna den här touren. Bara ett par veckor till, sedan behöver jag inte ha mer med er att göra.

Australiern Greg Norman, tidigare världsetta, är den som leder den nya golftouren. Han är av förklarliga skäl inte nöjd med PGA:s senaste besked.

"Tyvärr verkar PGA-touren ha bestämt sig för att frånta professionella golfare deras rätt att spela golf, om det inte enbart sker i en PGA-turnering", säger Norman i ett uttalande, uppger AFP.

"Men vilka hinder PGA-touren än lägger ut så kommer de inte att kunna stoppa oss. Vi kommer att fortsätta erbjuda spelarna chansen att marknadsföra den fantastiska sporten golf över hela världen."

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons