Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skidåkningen svek när cupen skulle säkras

Ursnabb i spåret men sämre i skyttet – så brukar det se ut för Martin Ponsiluoma i skidskyttetävlingarna. Men i Östersund, då han hade chansen att vinna distanscupen, svek skidåkningen honom.
– Det var synd, jag hade annars en väldigt bra tävling på gång, säger han.
Skidskytte • Publicerad 9 mars 2023
Martin Ponsiluoma lyckades inte ta hem distanscupen.
Martin Ponsiluoma lyckades inte ta hem distanscupen.Foto: Anders Wiklund/TT

Ponsiluoma vann säsongens första distanslopp, 20 kilometer med fyra skjutningar, i premiären i Kontiolax. Inför det tredje och sista hade han chansen att knipa cuptiteln, men med en åttondeplats räckte det inte till mot norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen.

Och det var ovanligt nog skidåkningen som svek för svensken, han hade blott tolfte åktid. Han som annars brukar vara snabbast av alla.

Annons

Förklaringen: kylan i Östersund.

– Det är otroligt segt före i dag och har man inte riktigt dagen blir det väldigt jobbigt. Jag får kämpa för varje meter, det är väldigt tufft, säger han.

– Det brukar vara så så här segt och kallt här hemma, men vi har blivit vana att tävla i lättare före och varmare förhållanden så jag var lite ovan i dag, var inte van vid kylan.

Det var lite segare i rörelsemönstren. Kanske var det också vilan efter tre tuffa tävlingar i Nove Mesto som gjorde att han hade svårt att komma igång.

"Längtar till helgen"

– Jag behövde nog den här genomköraren, så nu längtar jag till helgen, säger han om lördagens stafett och söndagens masstart.

Skyttemässigt var han ändå nöjd, även om det blev två bom.

– Jag är nöjd med arbetet på vallen, 18 träff, 90 procent, det är väldigt bra för mig.

Landslagskompisen Jesper Nelin var efter sitt lopp väldigt nöjd med sin skidåkning. Och utan de två bommarna i sista skyttet, totalt tre, hade han häng på prispallen.

– Det var synd med sista bommen. Det är de som gör att man missar pallen i dag. Men jag ger mig själv chansen med åkningen jag levererar i dag, så jag är nöjd, säger Nelin.

Sjätte åktid

Nelin hade sjätte bästa åktid.

Annons

– Jag tycker att skidorna funkar jättebra i dag, har känt mig starkare och starkare på slutet så det känns bra att åka, säger han.

Nelin slutade på 15:e plats, 2.13 från prispallen. Segern gick till tysken Benedikt Doll som sköt fullt och var en dryg minut före italienaren Tommaso Giacomel och norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen.

Precis som i damloppet var det en svensk debutant som var bäste svensk på skjutvallen. Viktor Brandt gjorde som Ella Halvarsson och sköt bara en bom totalt. Brandt slutade 47:a.

Rättad: I en tidigare version blev rubriken felaktig angående Ponsiluoma. Rätt är att han bommade distanscupen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons