Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Propulsions tränare: "En mardröm utan slut"

Stjärnhästen Propulsion utreds, misstänkt för att vara nervsnittad.
Nu uttalar sig Elitloppsvinnarens tränare i ett öppet brev.
"En vecka som började som en av de allra bästa i mitt liv förvandlades i tisdags till en mardröm som inte verkar ha något slut."
Trav • Publicerad 5 juni 2020
Daniel Redén tillsammans med hästen Propulsion efter segern i Elitloppet.
Daniel Redén tillsammans med hästen Propulsion efter segern i Elitloppet.Foto: Henrik Montgomery/TT

Så inleder Daniel Redén det långa brev som lagts ut på hans hemsida. I det ger han uttryck för hur han upplevt händelseförloppet sedan hans stjärnhäst, nioåriga Propulsion, anklagats för att vara nervsnittad efter segern i Elitloppet förra helgen.

Travsportsajten Sulkysport har publicerat dokument som verifierade att hästen genomgick ett ingrepp i båda framhovarna i USA 2015 innan flytten till Sverige.

Annons

Daniel Redén redogör i sitt brev för hur det hela gick till när han vann auktionen för fem år sedan.

"De handlingar som följde med honom innehöll inte någon uppgift att han skulle utsatts för nervsnittning", skriver Redén.

Nåddes av rykte

Han tillägger att Propulsion veterinärkollades både i USA och i Sverige och att han aldrig har haft anledning att misstänka att "Proppen" skulle vara nervsnittad.

"Hade vi vetat om det hade vi så klart inte ens bjudit på Propulsion och hade vi fått reda på det i samband med att hästen registrerades i Sverige (eller inte kunde registreras som en tävlingshäst) hade vi krävt pengarna tillbaka och skickat tillbaka hästen", skriver tränaren som dock erkänner att ett rykte om att Propulsion skulle varit nervsnittad nådde honom redan för ett år sedan – men inga veterinärkollar kunde stärka dessa påståenden.

Backar utredningen

Propulsion har nu startförbud i väntan på en utredning som Redén säger sig vilja bistå så gott han kan.

"Jag har full respekt för regelverket och jag är den förste att ställa mig upp för en ren sport. Det är extremt viktigt att utredningen blir rätt och riktig och att Propulsions heder och prestationer inte faller bort på felaktiga grunder. Han förtjänar en fullständig kontroll", skriver Redén.

En extern utredning av Svensk travsport har även tillsatts då förbundet känt till ryktena runt Propulsion i ett års tid.

Bakgrund: Propulsion-fallet

31 maj vann nioårige Propulsion, med kusken Örjan Kihlström, Elitloppet för första gången. Det var stjärnhästen femte start i storloppet på Solvalla.

Segern var "Proppens" 39:e i karriären på 79 starter. Totalt har hästen kört in över 34 miljoner kronor sedan 2014.

Två dagar senare, den 2 juni, skrev den norska tidningen Trav-og Galopp-Nytt att Propulsion är nervsnittad. I sitt avslöjande hänvisade de till kanadensiska travförbundets hemsida. Ingreppet ska ha gjorts i USA innan svenska Stall Zet köpte hästen på auktion 2015.

Samma kväll beslutade Svensk travsport att inleda en utredning mot Propulsion.

Dagen efter publicerade Sulkysport veterinärintyget från operationen som gjordes på Fair Winds Farms i Virginia, USA, den 27 april 2015.

Svensk travsport vill inte gå in på vilka konsekvenserna kan bli för häst och tränare vid en fällande dom. Förbundet hoppas kunna ha utredningen klar under andra veckan i juni.

Propulsion har startförbud under utredningen.

Bakgrund: Propulsion-fallet

Att en häst är nervsnittad innebär att man går in och kapar nerverna så att hästen inte ska ha någon känsel och därigenom inte kan känna smärta. Ingreppet är tillåtet i USA, men i Sverige är det förbjudet och strider mot det svenska dopningsreglementet. Det finns två typer av nervsnitt: Fysisk och kemisk. Den kemiska varianten kan gå tillbaka så att nerverna fungerar igen.

Källa: Trav og Galopp-Nytt.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons