Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

PSG skämtade om miljön – får hård kritik

Kritiken mot fotbollsklubben PSG:s flygresor växer. Detta efter tränarens plumpa skämt och stjärnan Kylian Mbappés försök att skratta bort det.
Fotboll • Publicerad 6 september 2022
PSG-stjärnan Kylian Mbappé får kritik för att ha skrattat bort en fråga om flygskam.
PSG-stjärnan Kylian Mbappé får kritik för att ha skrattat bort en fråga om flygskam.Foto: Thibault Camus

Paris Saint-Germain flög till bortamatchen mot Nantes, en sträcka på 38 mil. Det fick bland annat chefen för tågbolaget SNCF, Alain Krakovitch, att föreslå tågresor för att minska på koldioxidutsläppen från flygresorna.

Frankrike försöker ta krafttag för miljön, bland annat genom att minska på utsläppen från flyg, och därför är kritiken mot PSG skarp. Och den blev ännu hårdare efter kommentarer från tränaren Christophe Galtier och stjärnan Mbappé.

Annons

– Vi hade ett snack med vår researrangör för att se om vi kan resa med beach-buggies, skämtade Galtier på presskonferensen inför tisdagens Champions League-premiär mot Juventus.

Skrattet uppskattades inte

Skämtet uppskattades inte av idrottsministern Amelie Oudea-Castera.

"Herr Galtier – vi är vana vid mer relevanta och ansvarsfulla uttalanden från er. Ska vi prata om det?" twittrade ministern.

Superstjärnan Mbappé skrattade bort frågan från en journalist om tågresor i stället för flyg, vilket fick en annan fransk minister att tala klarspråk:

– Jag beundrar Mbappé och det kan hända oss alla att vi skrattar vid fel tillfälle. Och det här var definitivt fel tillfälle, säger Le Maire i en tv-intervju.

– Vi måste alla se allvarligt på klimatförändringarna. Det är allvarligt, det handlar om vår planet och vår möjlighet att leva på den här planeten.

"Vakna upp killar"

Paris borgmästare Anne Hidalgo, som inlett ett korståg för att minska på biltrafiken i den franska huvudstaden, är inte heller nöjd med PSG-företrädarnas uttalanden och skratt:

"Det är inte okej att svara så där???? Vakna upp killar??? Det här är Paris."

PSG har försvarat flygresan med att det inte fanns tåg som kunde ta dem hem efter matchen. Dessutom menar man att tågresor inte är lämpliga ur säkerhetsperspektiv. Man säger också att det nu blir bussresor till de kommande bortamatcherna i Auxerre, Troyes och Reims.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel stad som PSG flög till. Rätt är Nantes.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons