Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Putin om OS-sanktionerna: "Diskriminerande"

Rysslands president Vladimir Putin förnekar statlig inblandning i idrottsdopning och anser att OS-sanktionerna mot Ryssland är diskriminerande.
OS • Publicerad 3 februari 2022
Rysslands president Vladimir Putin innan han åkte iväg till Peking för OS-invigning och presidentsamtal.
Rysslands president Vladimir Putin innan han åkte iväg till Peking för OS-invigning och presidentsamtal.Foto: Sergei Karpukhin/AP/TT

I en intervju med kinesiska medier inför fredagens OS-invigning i Peking förnekar Putin att den ryska regeringen stått bakom det omfattande dopningsprogrammet i samband med OS i Sotji 2014, som ledde till en rad straff från internationella idrottsorganisationer. Bland annat tillåts ryska idrottare inte att tävla under rysk flagg i OS, utan enbart under neutral flagg. Och endast aktiva som bedöms som rena från dopning får vara med.

– Ryssland har och har alltid stått upp för de olympiska värderingarna. Vi motsätter oss politisering av idrott och försök att använda det som ett verktyg för att sätta press, för orättvisa tävlingar eller diskriminering, säger Putin till ordföranden och chefredaktören för Kinas mediagrupp, Shen Haixiong, enligt en översättning från Kreml.

Annons

Putin säger att de kollektiva straff som utdömts efter dopningsavslöjandena 2014 är oacceptabla eftersom han menar att dopningsbrotten begicks av enskilda enskilda idrottare och tränare. Både Kina och Ryssland har fördömt de nationer som har en diplomatisk bojkott av OS i Peking på grund av att Kina bryter mot mänskliga rättigheter – bland andra USA, Storbritannien och Danmark.

Putin ska delta vid OS-invigningen och ska också träffa Kinas president Xi Jinping.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons