Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rivalen imponerad av van der Poel trots bråket

Patrick Roest, som åter besegrades av Nils van der Poel, viftade inte med någon stridsyxa efter världsrekordloppet på 10 000 meter. Istället var det van der Poels skridskoåkning nederländaren lyfte.
Skridsko • Publicerad 11 februari 2022
Nils van der Poel (mitten) tar OS-guld, sätter nytt världsrekord och olympiskt rekord, Patrick Roest från Nederländerna (tv) tar OS-silver och Davide Ghiotto från Italien tar OS-brons.
Nils van der Poel (mitten) tar OS-guld, sätter nytt världsrekord och olympiskt rekord, Patrick Roest från Nederländerna (tv) tar OS-silver och Davide Ghiotto från Italien tar OS-brons.Foto: Christine Olsson/TT

Den egna åkningen satt helt enkelt inte i dag, konstaterar Patrick Roest efter loppet, där han blev näst snabbast, 13.85 sekunder bakom Nils van der Poel.

– Jag var riktigt bra på träning men fick inte till det på isen i dag, jag vet inte varför, säger Roest efter loppet.

Annons

Nils van der Poels prestation var överlägsen, konstaterar han.

– Han är riktigt imponerande. Han överraskar om och om igen.

Inte fokuserat på bråket

Roests tog i och med dagens lopp sitt andra silver. På 5 000 meter blev han också tvåa bakom van der Poel, visserligen med mindre marginal än nu.

Mellan loppen har den svenske världsrekordinnehavaren hamnat i konflikt med nederländarens skridskoförbund.

I inhemska medier har Roest sagt att han är besviken på Nils van der Poel efter bråket med förbundet, som svensken anklagat för bland annat korruption. Men inför loppet har Roest inte lagt något fokus på bråket, säger han nu.

– När jag hörde att Nils sa de här sakerna ville jag inte läsa om det, utan har med flit lagt det åt sidan för att fokusera på loppet.

Förväntade sig världsrekord

Och där och då var nederländaren mest imponerad av sin rival. Världsrekordet var, enligt honom, förväntat i och med svenskens prestationer under året och att exempelvis isen blir bättre och därför förhållandena lättare att kontrollera med tiden.

– Men jag förväntade mig inte att han skulle kunna åka så här fort, säger han.

I en artikel på det nederländska förbundets, KSVB, hemsida som publicerades för några dagar sedan, framkom att isexperten Sander van Ginkel är på plats på OS för att samla in data om isen i Peking – och försöka påverka ismakarna.

På en pressträff luftade Nils van der Poel, som i söndags vann OS-guld på 5 000 meter, sitt missnöje:

Annons

– Det ska inte handla om att påverka domare eller andra. Det är en skam, sade han då.

Förbundet har tillbakavisat anklagelserna och hävdat att man bara undersökt isförhållandena. Enligt van der Poels tränare försökte man att inleda dialog med förbundet innan frågan lyftes i medierna.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons