Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rosengårds klack tvingades ta ner PKK-flagga

Under det damallsvenska mötet mellan Rosengård och Växjö på Malmö IP tvingades personer i Rosengårds klack ta ner bland annat en PKK-flagga.
Fotboll • Publicerad 4 juni 2023
Rosengårds klack tvingades ta ner bland annat en PKK-flagga under hemmamötet med Växjö i damallsvenskan.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det var ett politiskt budskap och det får man inte ha på våra matcher. Enligt vår policy, från ligan och förbundet ska det inte vara politiska budskap, säger Rosengårds klubbchef Jenny Damgaard till TT.

Flaggorna togs ner av klubbens säkerhetsansvarige och publikvärdar. Även supporterpolisen var på plats på läktaren där klacken är placerad.

Annons

– De ville såklart ha kvar sina flaggor, men det har vi inte på denna arena, säger Jenny Damgaard.

– Förmodligen blir det någon typ av arrangemangsavstängning för dem framåt, säger hon vidare.

Den kurdiska organisationen PKK är terrorklassat av bland andra EU. Den 1 juni trädde Sveriges nya terrorlag i kraft, vilket innebär att det är straffbart att "främja, stärka eller understödja" en terroristorganisation.

Svenska myndigheter har dock konstaterat att exempelvis en demonstration omfattas av det svenska grundlagsskyddet och påverkas inte av den nya terrorlagen, även om personer uttrycker sympatier för PKK.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons