Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Poromaa OS-sexa: "En jätteframgång för mig"

Skiathlonens stora stjärna var Aleksandr Bolsjunov, som utskåpade alla på vägen mot sitt första OS-guld.
Bakom honom var William Poromaas sjätteplats ett svenskt ljus i mörkret
Skidor • Publicerad 6 februari 2022
Sveriges William Poromaa slutade sexa i herrarnas skiathlon under vinter-OS i Peking 2022.
Sveriges William Poromaa slutade sexa i herrarnas skiathlon under vinter-OS i Peking 2022.Foto: Henrik Montgomery/TT
William Poromaa under herrarnas skiathlon under vinter-OS i Peking 2022.
William Poromaa under herrarnas skiathlon under vinter-OS i Peking 2022.Foto: Henrik Montgomery/TT
Aleksandr Bolsjunov tog karriärens första OS-guld.
Aleksandr Bolsjunov tog karriärens första OS-guld.Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Kylan och den höga höjden i Zhangjiakou skördar sina offer i längdspåren. VM-guldmedaljören på distansen 2019, norrmannen Sjur Røthe, hade medaljförhoppningar på söndagen, men tvingades bryta redan efter drygt en mils åkning.

Andra klarade förhållandena desto bättre.

Annons

Som Aleksandr Bolsjunov. Och som William Poromaa.

Den svenske 21-åringen gav ifrån sig ett sådant jubel i målfållan att man kunde tro att han precis tagit OS-medalj.

En sjätteplats i sitt första OS-lopp, 54 sekunder från pallen, kanske nästan kände så.

– Det känns väldigt bra såklart. Jag åker för medalj och inget annat, det är ändå mästerskap, men det är klart att man måste vara ödmjuk och ta steg för steg. För mig är det här en jätteframgång, och jag är jävligt glad över det jobb som jag har gjort under hela hösten, säger Poromaa till Kanal 5.

Karriärens bästa

Poromaa hade inget med medaljerna att göra, men han gjorde trots allt sin bästa insats i karriären. Sedan tidigare hade han som bäst två niondeplatser från VM 2021 som främsta noteringar.

– Jag har ett mål med min karriär och det är att försöka bli den bästa skidåkaren, jag vill stå högst upp på pallen. Men jag måste vara ödmjuk under resan också, och kunna vara nöjd. Och det är jag i dag, säger Poromaa.

Söndagens OS-kung var dock nämnde Bolsjunov.

Ryssen fick en tuff start när han ramlade i en utförsbacke, men reste sig snabbt. Och efter ungefär sex kilometer körda var det just Bolsjunov som tillsammans med Finlands Iivo Niskanen satte in ett ryck. Avståndet ner till den jagande klungan ökade mer och mer, med en sekund i taget. Vid skidbytet kunde den finsk-ryska duon se tillbaka på en mäktig klassisk första halva av loppet, och de gav sig av i fristil med ett avstånd på hela 30 sekunder ner till Denis Spitsov på tredje plats.

För Niskanen tog lite av det roliga slut där. 30-åringen är utan tvekan en av världens främste i klassisk stil, men i skejt är det en annan historia. Det utnyttjade Bolsjunov och lämnade finländaren bakom sig omedelbart.

På ett par kilometer hade ryssen avgjort loppet, och lämnat även Niskanen över halvminuten bakom sig.

Tungt för övriga svenskar

Annons

I ensamt majestät kunde den 25-årige Bolsjunov defilera fram till OS-guldet – hans första i karriären. Han var faktiskt så överlägsen att han kunde börja jubla med en kilometer kvar att åka.

Bakom honom tog sig Spitsov förbi Niskanen till en lika given silvermedalj – ryssen hade till och med råd att ramla i en av de avslutande utförsbackarna – en minut och elva sekunder bakom Bolsjunov.

En till synes plågad Iivo Niskanen kunde ändå hålla ut och bärga bronset med god marginal före den jagande norrmannen Hans Christer Holund. Det är Finlands första medalj i Peking.

Övriga svenskar hade en betydligt tyngre dag. Jens Burman blev 24:a, 5.33 bakom Bolsjunov, Calle Halfvarsson blev 30:e (+6.46) och Leo Johansson blev 37:a (+8.49).

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons