Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rysk stjärntränare avstängd två år

Framgångsrika ryska gymnastiktränaren Irina Viner stängs av i två år från internationella tävlingar och missar därmed OS i Paris nästa år. Orsaken är att Viner offentligt kritiserade domare efter OS 2021.
Gymnastik • Publicerad 7 mars 2023
Irina Viner och Rysslands president Vladimir Putin 2015. Arkivbild.
Irina Viner och Rysslands president Vladimir Putin 2015. Arkivbild.Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT

Viner har utretts av Internationella gymnastikförbundets etiska kommitté efter OS i Tokyo.

Efter dubbla guldmissar i rytmisk sportgymnastik – Ryssland fick nöja sig med silver i båda tävlingarna – gick Viner till angrepp mot domarna.

Annons

Till ryska medier sade Viner bland annat att domarna medvetet motarbetade ryska gymnaster och kallade situationen "skamlig".

Viner anklagas också för att ha hämnats på en rysk tjänsteman, som övervakade OS-tävlingarna, genom att blockera henne från nya internationella uppdrag.

Internationella gymnastikförbundet konstaterar på sin webbplats att Viner brutit förbundets regler.

Avstängningen börjar inte räknas av förrän Ryssland tillåts tävla internationellt igen. Precis som många andra sporter är ryska och belarusiska gymnaster stoppade från att tävla internationellt på grund av kriget i Ukraina.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons