Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryttarstjärnan om hästens problem: "Det är skit"

Hingsten Zuccero drabbades av omfattande utslag på kroppen. Nu har ryttarstjärnan Rolf-Göran Bengtsson fått veta varför.
Hästen är allergisk mot gräspollen.
– Det är klart att det är skit, en dum kombination för en häst, säger han.
Ridsport • Publicerad 14 juli 2023
Rolf-Göran Bengtsson på hingsten Zuccero som lider av allergi mot gräspollen. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Med den elvaåriga hingsten är Bengtsson högaktuell för ännu ett mästerskap – EM i Milano den 29 augusti-4 september.

Det stora målet är OS i Paris nästa sommar, där ryttarna tävlar i slottsmiljö i Versailles.

Annons

– Om allt går rätt och väl och vi får styr på det där (allergin) kan han nog ha förutsättningarna och kvalitéerna som behövs för ett sånt mästerskap, säger Bengtsson.

Efter ett Zucceros första allergiska anfall i augusti förra året blev Bengtsson orolig, men hingsten hämtade sig snabbt. Lagom till Global Champions Tour på Stockholms stadion i juni drabbades Zuccero på nytt och Bengtsson hade inget annat val än att stryka hästen från tävlingarna.

Nässelfeber

– I början visste vi inte vad det var eftersom hästen reagerade så starkt med nässelfeber över hela kroppen. Många som har allergi har svårt att få luft, men det har man inte märkt på honom. I stället fick han stora utslag.

En andra analys slog fast att Zuccero lider av gräspollenallergi.

– Det är klart att det är skit, en dum kombination för en häst, säger Bengtsson.

TT: Hur behandlas Zuccero?

– Precis som med människor, katt, hund eller vad det nu är. Man får vaccinera under vintersäsongen så att immunförsvaret ska klara av det.

TT: Biter medicineringen så pass att allergin inte försämrar Zucceros kapacitet?

– Jag tror man kan hjälpa hästen att klara det. Det är en period under året då det är lite mer, säger Bengtsson.

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona har gott om tid på sig att välja sitt EM-lag. En bruttotrupp ska anmälas inom kort, men laget behöver han inte spika än på ett tag. Planen är att ha bestämt sig senast i början av augusti.

Annons

Hur Ankarcrona resonerar kring laget vet inte Rolf-Göran Bengtsson.

– Han håller det ganska hemligt.

Gav starkt besked

Själv går den 61-årige veteranen "all in" för att ta en plats.

– Jag försöker göra mitt bästa här. Det var "mega" missflyt att han inte kunde starta i Stockholm.

– Det var dumt, annars hade jag varit mer inne i det. Nu har han inte gått så jättemycket. Men han får gå här i Falsterbo och så finns det chans att gå några tävlingar till om det nu blir aktuellt.

Zuccero stördes inte av gräset på Falsterbobanan. Bengtsson tog på sig rivningen i första omgången – och klarade sedan felfritt i den andra. Där kan ekipaget ha säkrat EM-biljetten.

Wilma Hellström, även hon högst EM-aktuell, inledde med ett nedslag med Cicci men följde upp med en stabil felfri andra runda.

– Hon kom ihåg vårt misstag och skulle inte göra om det. Det var helt underbart att rida inför hemmapubliken, säger Hellström till SVT.

Marcus Westergren på Fellaini de Liebri hade en hemsk dag. De inledande tre rivningarna var en missräkning. Det skulle bli värre. 18 fel på den andra rundan och 30 fel totalt.

Petronella Andersson och Castres van de Begijnakker red 4+4 och det reservbetonade svenska laget slutade 7:a på 16 fel. Schweiz (0+4) vann före Storbritannien (8+0) och USA (4+4).

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons