Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sagström tappade – Whitnell höll undan och vann

En snygg birdie på första hålet tände hoppet.
Resten av rundan blev inte lika kul för Madelene Sagström, långt från segerstriden till slut.
Engelsmannen Dale Whitnell höll undan och vann Scandinavian Mixed.
Golf • Publicerad 11 juni 2023
Madelene Sagström under sista varvet på Ullna.
Madelene Sagström under sista varvet på Ullna.Foto: Anders Wiklund/TT

Madelene Sagström låg femma och var bäst av de svenska spelarna inför den avslutande rundan på Ullna. Hon var åtta slag bakom ledaren Whitnell, så det krävdes någonting extra för att blanda sig i kampen om segern.

Men Sagström hade inte en särskilt lyckad söndag ute på golfbanan.

Annons

Direkt efter att ha sänkt en kort birdieputt på ettan gick 30-åringen upp på tvåans tee och duffade ner utslaget i dammen. Det blev en dubbelbogey och efter det hittade Sagström aldrig riktigt flytet.

Tredje bästa dam

Efter ännu en dubbelbogey på ett annat korthål (16:e) lyckades svenskan i alla fall avsluta på bästa sätt, med en sänkt birdieputt inför den stora hemmapubliken runt greenen på 18:e. Sagström gick rundan på par och slutade totalt –11 och en delad tolfteplats.

Hon var trea av alla damer i startfältet och njöt av att spela hemma i Sverige för första gången sedan 2015.

– Man känner sig inte bortglömd i USA, men man känner inte av stödet på samma sätt. Nu var det kul att få visa upp sig på riktigt. Jag är väldigt nöjd över mitt beslut att komma hem. Jag förväntade mig att det skulle vara bra, men det har varit ännu bättre, säger Orlando-bon.

Bäst av alla svenskar blev i stället Alexander Björk, delad nia på –13. Klättrade under slutrundan gjorde även blågule amatören Hugo Townsend (elva) och hemvändande PGA-tourstjärnan Alex Norén (delad tolva).

– Jag hade kul där ute och det var längesedan jag spelade så här bra. Det var kul att lira golf igen. Jag hittade tillbaka lite till vad som funkar, säger Norén efter sin 67-runda.

Grant var trött

Fjolårsvinnaren Linn Grant berättade på lördagen att hon gick på en penicillinkur på grund av problem med halsmandlarna. 23-åringen fick kriga även under avslutningsrundan, som hon gick på par för att sluta delad 41:a.

– Jag är inte besviken, det ska jag inte säga. Jag är trött framför allt och det är så klart att man alltid vill mer. Men jag känner ändå att jag har spelet med mig inför kommande veckor och det är väl det viktigaste, säger Grant som har njutit av att få spela på hemmaplan igen.

– Det ger så himla mycket att det är folk som är ute och kikar och skapar god stämning.

Åskådarna på soldränkta Ullna fick också se lite dramatik i kampen om segern. Whitnells fyraslagsledning inför slutvarvet krympte ett tag till två.

Annons

Till slut vann Whitnell trots allt ganska komfortabelt på –21, tre slag före amerikanen Sean Crocker. Segern var Dale Whitnells första på Europatouren och gav en prischeck på 340 000 dollar (nästan 3,7 miljoner kronor).

Han lade grunden till segern när han gick fredagens runda på fenomenala 61 slag.

– Det var mitt livs bästa golfrunda och den gav mig en skön buffert inför helgen, säger 34-åringen efter triumfen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons