Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Saudihyllningen till Ronaldo: "Kallade honom galen"

Superstjärnorna flyttar till Saudiarabien för att spela fotboll – senast i raden är Neymar.
Enligt brasilianaren är det en mans förtjänst:
– Jag tror att Cristiano Ronaldo startade allt detta, säger han.
Fotboll • Publicerad 17 augusti 2023
Cristiano Ronaldo firar segern i Arab Club Championship Cup tillsammans med lagkamraterna i al-Nassr.
Cristiano Ronaldo firar segern i Arab Club Championship Cup tillsammans med lagkamraterna i al-Nassr.Foto: Samah Zidan/AP/TT
Neymar har kritat på för al-Hilal.
Neymar har kritat på för al-Hilal.Foto: AP/TT

Under tisdagen stod det klart att brasilianske anfallsstjärnan Neymar lämnar Paris Saint-Germain för al-Hilal i Saudiarabien.

31-åringen uppges kosta drygt en miljard kronor, har skrivit på för två år och tros få runt en miljard kronor i årslön.

Annons

Tidigare under sommaren har flera stora namn, som Karim Benzema och Roberto Firminho, valt spel i den saudiska ligan – som storsatsat genom att erbjuda spelarna extremt höga löner och diverse bonusar.

Men redan i vintras anlände den första jätteprofilen när Cristiano Ronaldo skrev på för al-Nassr.

– Jag tror att Cristiano Ronaldo startade allt detta. Alla kallade honom galen. I dag ser du att ligan växer mer och mer, säger Neymar enligt Reuters.

Han fortsätter:

– Det är spännande, att möta toppspelare i andra lag triggar dig och motiverar dig att spela ännu bättre. Och det är givet när du möter Ronaldo, Benzema och Firmino.

Enligt medieuppgifter erbjöds Neymars tjänster till de flesta europeiska toppklubbar som avböjde på grund av 31-åringens höga lönekrav.

Fakta: Saudiarabien och idrott

Saudiarabien är klassat som en diktatur, där stora brister råder när det gäller mänskliga rättigheter. Det finns förbud och restriktioner för vad kvinnor får och inte får göra, homosexualitet är förbjudet och dödsstraff praktiseras.

Samtidigt är landet världens största oljeexportör och staten extremt rik. På senare tid har Saudiarabien, främst via sin statliga investeringsfond Pif, pumpat in enorma summor pengar för att tvätta sitt rykte via idrott.

Utöver investeringarna i fotbollen storsatsas det på bland annat golf, inte minst via den egna LIV-touren i golf, formel 1, boxning och hästsport.

I takt med att investeringarna har ökat har även kritiken mot regimen tilltagit.

Idrottsstjärnor som väljer spel i Saudiarabien får numera ofta svara på frågor om politik.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons