Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sjachtar Donetsk rasar – tränare död i kriget

Den ukrainska storklubben Sjachtar Donetsk skriker efter ett stopp på våldet i Ukraina efter att en av klubbens ungdomstränare dött i kriget.
I ett inlägg på Facebook uppmanar vd:n Sergej Palkin till mod.
"I idrotten är rädslan något som minskar sannolikheten för seger till noll", skriver han.
Fotboll • Publicerad 4 mars 2022
Sjachtars Jaroslav Rakytsky i mötet med Malmö FF i Champions League-gruppspelet 2015.
Sjachtars Jaroslav Rakytsky i mötet med Malmö FF i Champions League-gruppspelet 2015.Foto: Göran Barkfors/TT

I ett inlägg som riktas till fotbollsvärlden och dess ledare – framförallt till de ryska klubbarna – vädjar Donetsk-klubbens vd via sin verifierade Facebooksida om ett stopp på den ryska invasionen av Ukraina.

Sergej Palkin poängterar att man som fotbollsaktiv och rysk har ett ansvar att ställa upp för Ukraina genom att ta ställning emot kriget – och att bara se på är ett förräderi gentemot "ett land där ni har släkt, vänner och bekanta. Landet där några av er till och med föddes".

"Ni är rädda"

Annons

"Hela världen tittar på er och väntar på att du ska agera för att stoppa galenskapen. Men ni är rädda. I idrotten är rädslan något som minskar sannolikheten för seger till noll", skriver han vidare.

"Er rädsla för att stå emot en blodig regim är ert största nederlag", fortsätter han senare och menar att om man står tyst i frågan är man medskyldig.

Upprinnelsen till Facebookinlägget är att klubben drabbats av ett civilt dödsfall till följd av attackerna. En ungdomstränare dog efter att ha träffats av splitter av en rysk granat, skriver Palkin.

"Stoppa detta vansinne", uppmanar han.

Länge drabbade av konflikten

Fotbollsklubben är från Donetsk som ligger i regionen som den ryske presidenten Vladimir Putin i början av den militära invasionen förklarade som en självständig stat och direkt beordrade in styrkor i.

Klubbens före detta hemmaarena, Donbass Arena, var en femstjärnig Uefaarena, Ukrainas näst största och en av de arenor som användes under herrarnas fotbolls-EM 2012. Men den har laget inte kunnat spela på sedan 2014 när man på grund av konflikten i området flyttade träningsverksamheten till Kiev och fick börja att spela sina hemmamatcher i Lviv.

Sjachtar Donetsk är en av Ukrainas mest framgångsrika klubbar med ständiga framträdanden i Champions League under 2000-talet. Klubben har vunnit otaliga inhemska ligatitlar och vann 2009 Uefacupen som första ukrainska lag efter Sovjetunionens fall.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons