Söderlund hjälte när Djurgården slog Luleå

Tabelltrean Luleå höll på att bli överkörda av Djurgården på Hovet. Men efter en sen kvittering (4–4) och en resultatlös förlängning fick matchen avgöras på straffar.
Där vann Djurgården till sist med 5–4, efter att Tim Söderlund varit felfri medan Luleå missat tre av sina straffar.
Ishockey • Publicerad 12 februari 2022
Djurgårdens Tim Söderlund med lagkamraterna efter sitt 3-1-mål.
Djurgårdens Tim Söderlund med lagkamraterna efter sitt 3-1-mål.Foto: Stefan Jerrevång/TT

23-årige Tim Söderlund inledde målskyttet för hemmalaget i den 12:e matchminuten, och Marcus Sörensen utökade Djurgårdens ledning till 2–0 ett par minuter senare.

När Luleås Pontus Andreasson reducerade till 2–1 i andra perioden var Söderlund framme 30 sekunder senare och ordnade 3–1 – som stod sig till att det återstod en knapp kvart av matchen.

Eklund skadad

Då drabbades hemmalaget av ett avbräck – när William Eklund tvingades lämna isen efter en situation med Oscar Engsund. Eklund trycktes in i målburen med ansiktet först och förblev därefter liggande på isen, innan han kunde ledas av med hjälp. Engsund utvisades för situationen, och i powerplay lyckades Djurgården sedan utöka ledningen till 4–1 genom Marc Andre Gragnani.

Luleås Isac Brännström reducerade kort därpå till 4–2. I rena entusiasmen tryckte sedan Jack Connolly och Konstantin Komarek in varsitt mål när Luleå hade numerärt överläge och kvitteringen var ett faktum.

Det stod fortfarande 4–4 när tredje perioden tog slut och matchen gick till förlängning. Där kom inget avgörande och straffläggning fick avgöra.

Linus Omarks straff räddades, och Komarek sköt över. Samtidigt var Tim Söderlund felfri, och trots att Filip Cederqvist missat sin så var Djurgårdssegern klar när Connolly i Luleå inte heller satte sin.

Söderlund hjälte

Dif blev därmed segrare på Hovet med 5–4.

– Det var skönt. Jag blev lite nervös där i slutet på tredje, säger Söderlund i C More efteråt..

– Vi började släppa lite och slappna av lite.

Straffen var inget över det vanliga, berättar han.

– Jag brukar göra den där på matcher. Den är jag van att göra.

Djurgården är i och med kvällens resultat för första gången på länge fyra poäng från Timrå, på 13:e plats i tabellen med 37 poäng. Jumbon har efter julhelgerna skapat sig ett betydligt bättre utgångsläge inför seriens kvarvarande omgångar, efter att ha fått med sig lite poäng efter en tung höst.

Samtidigt har Timrå förlorat sina fyra senaste matcher – till säker mark, där Malmö nu befinner sig, är det fortfarande åtta poäng.