Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Spelarna hotar med strejk: "Har fått nog"

Med bara tre veckor till premiären av damallsvenskan saknar spelarna kollektivavtal.
Nu hotar de med strejk.
– Vi spelare har fått nog, säger Caroline Seger.
Fotboll • Publicerad 3 mars 2023
Caroline Seger. Arkivbild.
Caroline Seger. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var i december som Elitfotboll Dam (EFD), som företräder klubbarna, sade upp kollektivavtalet.

Något nytt finns inte då EFD och deras samarbetspartner Arbetsgivaralliansen inte vill förhandla med spelarföreningen. I stället vill de att fackförbundet Unionen ska företräda spelarna.

Annons

– Vi väljer vilka vi vill ska representera oss, det gör ingen annan. Och vårt val är spelarföreningen, säger Kif Örebros målvakt Tove Enblom, som är ombud för spelarföreningen i sitt lag, till Nerikes Allehanda.

Det är dessutom bråttom att få ett nytt avtal på plats. Bara tre veckor återstår till premiären den 24 mars då Caroline Segers Rosengård, som är regerande mästare, ska ta emot Piteå.

Nu går Caroline Seger och flera andra stjärnor ut i ett upprop via spelarföreningens Instagramkonto.

Enligt Aftonbladet är en av de viktigaste punkterna den så kallade 90-procentsregeln som fanns i det gamla kollektivavtalet som garanterar att skadade eller sjuka spelare får 90 procent av lönen.

Utan kollektivavtal kan det bli aktuellt med strejk.

– En strejk vore inte bra för någon. Vi har klubbar med tämligen sköra ekonomier, och har knappast råd att strida. Det skulle i slutändan drabba alla inblandade. Nu läser jag att parterna i alla fall kommit överens om att sitta ner och samtala, och det är positivt. Det här är en fråga som bara måste lösas, säger Kif Örebros ordförande Fredrik Stengarn till Nerikes Allehanda.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons