Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

STCC-paus för profilen – men klar för Extreme E

Mikaela Åhlin-Kottulinsky kör Extreme E även 2022.
Men satsningen med PWR i STCC sätts på paus i år.
Motorsport • Publicerad 4 februari 2022
Mikaela Åhlin-Kottulinsky under Extreme E förra året.
Mikaela Åhlin-Kottulinsky under Extreme E förra året.Foto: Julia Brzezinska/TT

Den nya elbilsserien Extreme E hade premiär förra året, ett nytt koncept med en manlig och en kvinnlig förare per bil – något som inför i fjol tidigare aldrig hänt.

Extreme E omfattar fem deltävlingar på exotiska platser världen över, från februari till november, där förarna har ett ”legacy program”, vilket innebär att de ska förbättra platserna de varit på ur ett miljöperspektiv.

Annons

Första stoppet är i Neom, Saudiarabien.

Och Mikaela Åhlin-Kottulinsky får alltså förtroende i år igen.

Nytt team

Men den här gången byter hon team, från JBXE till Rosberg X Racing. Från en Formel 1-världsmästare till en annan alltså. I fjol körde svenskan nämligen för Jenson Button – nu för Nico Rosberg.

– Det är en jättechans, att få köra med det vinnande teamet från förra året. Också att få åka tillsammans med Johan (Kristoffersson) som vunnit rallycross-VM fyra gånger. Han är en otrolig förare, jag tror att jag kommer lära mig jättemycket av honom, säger Åhlin-Kottulinsky.

2021 körde hon med Jenson Button och Kevin Hansen, där det blev en tredje plats i mästerskapet. Nu kommer hon dela bil med Kristoffersson – och målet är så klart det kan bli.

– Att vinna titeln. Jag kände att jag växte väldigt mycket förra året, jag var trea i ett mästerskap (Extreme E) och jag var tvåa (STCC) i ett mästerskap, det är klart att jag vill vinna. Gör vi jobbet rätt så vinner vi.

STCC-paus

2018 blev 29-åringen från Hammarö i Värmland första kvinna att vinna ett STCC-lopp och i fjol den första att nå pallen i ett STCC-mästerskap.

Men i år är det inte ens säkert att Åhlin-Kottulinsky kommer köra STCC.

Guldmedaljen där ser ut att få vänta.

– Det blev klart häromdagen att jag inte kommer fortsätta i STCC med PWR, sedan letar jag program, för jag vill komplettera med mer än fem tävlingar i Extreme E. Jag kommer inte köra med PWR. Vi har tagit det här beslutet för i år, sedan vet man inte vad framtiden kan erbjuda, men i år kommer vi inte köra tillsammans.

Annons

TT: Du kommer inte köra STCC för något annat team?

– Jag vet inte hur jag kommer komplettera mitt Extreme E-program, jag är i diskussioner och letar möjligheter så får vi se vad det landar i.

"Jättetråkigt"

TT: Och om det inte blir STCC, vad tänker du om det?

– Det är klart att det är jättetråkigt, men vi kom båda överens om det här, men vi får se, jag vet inte vad jag kommer göra mer, men jag letar möjligheter.

– Att stå högst upp på pallen lockar, vi var överens om att det är mitt mål, men som det ser ut nu med PWR får vi inte ihop en bra satsning för att nå det målet i år.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons