Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stjärnan kritiserade inte kriget – fruktade fängelse

Belarusiskan Aryna Sabalenka tog inte avstånd från kriget för att hon var rädd för konsekvenserna.
– Bara genom att nämna ordet ”krig” kan det bli som att ”okej, du kommer dö i fängelset”, säger tennisstjärnan i nya säsongen av dokumentärserien "Break Point" enligt Aftonbladet.
Tennis • Publicerad 15 juni 2023
Aryna Sabalenka vågade inte ta avstånd från kriget i Ukraina. Arkivbild.
Aryna Sabalenka vågade inte ta avstånd från kriget i Ukraina. Arkivbild.Foto: Aurelien Morissard/AP/TT

Det dröjde drygt ett år efter att Ryssland, med hjälp från Belarus, invaderade Ukraina för Aryna Sabalenka att avstånd från kriget. Att det dröjde så länge för den belarusiska stjärnan förklarar hon med att hon varit rädd för konsekvenserna.

– Vi måste vara väldigt försiktiga med vad vi säger, för i vårt land kan vi inte prata om det som händer. Bara genom att nämna ordet ”krig” kan det bli som att ”okej, du kommer dö i fängelset”. Det är så svårt. Jag har känt en press om att jag måste säga något, samtidigt finns det inga rätta ord att säga, säger världstvåan enligt Aftonbladet.

Annons

Sabalenka berättar att hon känt att andra spelare tittat snett på henne eftersom många anser att belarusiska och ryska spelare bör stängas av på grund av kriget i Ukraina. Tennisen är en av få sporter där idrottare från länderna tillåts tävla.

– Jag är från Belarus och det är så svårt i den här situationen. Om jag fick kontrollera allting så hade jag självklart stoppat det (kriget). Alla pratar om det här, alla säger att ”ni måste bannlysa alla ryska och belarusiska spelare” och det känns som att alla tittar snett på mig, som att alla hatar mig på grund av mitt ursprung, säger Sabalenka i ett av de nya avsnitten av dokumentärserien "Break Point" som släpps på Netflix på måndag.

Hon har fått kritik för att inte ha tagit avstånd från kriget. Stundtals har hatet och hoten varit så jobbiga att hon velat sluta med tennisen.

Under Franska mästerskapen nyligen sade hon till slut att hon varken stöttar kriget eller den belarusiska diktatorn Aleksandr Lukasjenko.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons