Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stjärnan om Sauditouren: Försöker bättra sig

Phil Mickelson hamnade i blåsväder när han försvarade den nya saudiskstödda golftouren. Nu meddelar den förre världsettan Lee Westwood att han inte har några betänkligheter över att spela på LIV-touren.
Golf • Publicerad 5 maj 2022
Engelsmannen Lee Westwood planerar att spela på kontroversiella touren. Arkivbild.
Engelsmannen Lee Westwood planerar att spela på kontroversiella touren. Arkivbild.Foto: John Minchillo/AP/TT

I en intervju med Sky Sports säger Westwood att han bett USA-touren och Europatouren om lov att få spela den första tävlingen på den nya penningstinna touren, på Centurion GC utanför London den 9–11 juni.

Han behövde inte tänka igenom beslutet länge innan han bestämde sig för att spela på LIV-touren.

Annons

– Nej, det är en möjlighet att få spela i en stor turnering i England med några av de bästa spelarna i världen. Jag älskar att spela i England framför hemmafansen så varje gång jag får en möjlighet att göra det känner jag att jag ska ta den, säger 49-åringen.

"Bäst för mig"

Henrik Stenson sägs ha hoppat av touren när han fick veta att det kunde kosta honom jobbet som kapten för Europas Ryder Cup-lag. Att inte få bli Ryder Cup-kapten i framtiden är inget som hindrar Westwood.

– Jag är en oberoende entreprenör, jag jobbar för mig själv. Det är ett jobb och jag gör vad som är bäst för mig, säger Westwood.

Det som är bäst för Westwood verkar vara att försöka få en del av den enorma prissumman, motsvarande 2,5 miljarder kronor totalt, mest av alla golftourer. Westwood säger sig inte ha några betänkligheter vad gäller var prispengarna kommer från, det vill säga saudiarabiska sponsorer.

– Vi har spelat Europatourtävlingar i Saudiarabien, formel 1 har kört där, Newcastle ägs delvis av folk därifrån och det har gått boxningsmatcher där. Jag tror även att det spelats snooker och dart där, säger Westwood.

– Saudiarabien vet att de har vissa problem, precis som många andra länder i världen. Jag tror att de försöker att förbättra sig, och göra det genom sport, som många andra länder gör.

"Sportswashing"

Det finns många som inte håller med Westwood när det gäller Saudiarabiens försök att förbättra situationen i landet. I stället ses landets investeringar i idrotten som "sportswashing", att man försöker att tvätta rent sitt dåliga rykte när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter genom idrotten.

Amerikanen Phil Mickelson fick utstå hård kritik för sitt uttalande tidigare i år:

– Vi vet att de (saudierna) mördade (journalisten Jamal) Khashoggi och att deras historia när det gäller mänskliga rättigheter är fruktansvärd. De avrättar folk där för att de är gay. När jag vet allt det här, varför skulle jag ens överväga det? För att det är en "once in a lifetime"-möjlighet att förändra hur PGA-touren fungerar, sade Mickelson.

Mickelson tog timeout efter uttalandet, som också gjorde att LIV-touren tappade både tävlingar (från 14 till åtta) och stjärnor. Greg Norman sade häromdagen att man har en handfull stjärnor kvar.

USA-touren och Europatouren har sagt att man tänker stänga av spelare som spelar på Normans tour. Men enligt BBC kan tourerna släppa spelare till den första tävlingen i London, dock inte till tävlingarna i USA.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons