Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stora ekonomiska bekymmer för Eskilstuna

Damallsvenska tabellfyran Eskilstuna har stora ekonomiska problem.
Det har rapporterats om spelarlöner som inte betalats ut i tid, och nu tvingas klubben också säga upp flera tjänster.
"De praktiska konsekvenserna av omorganisationen är såklart att vi inte kan göra allt vi har gjort hittills", säger Eskilstunas ordförande Lina Bertilsson.
Fotboll • Publicerad 13 maj 2022
Eskilstuna har haft många skäl att jubla på planen under våren. Men ekonomiskt sett är det en klubb med stora problem. Arkivbild.
Eskilstuna har haft många skäl att jubla på planen under våren. Men ekonomiskt sett är det en klubb med stora problem. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer / TT

På planen går det bra för Eskilstuna, som efter torsdagens 1–0-seger borta mot AIK klivit upp på fjärde plats i damallsvenskan. Men utanför sidlinjerna är det en klubb med stora problem, och nu tvingas man till en omorganisation.

"De senaste åren har vi i Eskilstuna United jobbat hårt för att utveckla verksamheten i olika inriktningar, stärka ungdomsverksamheten och akademin, vårt varumärke och marknadsvärde och bygga en organisation för framtiden. Tyvärr har vår ekonomi inte utvecklats i samma takt. Därför kommer vissa funktioner inte vara bemannade just nu", skriver Eskilstuna i ett pressmeddelande.

Försenade löner

Annons

Konkret innebär det att klubben minskar sin organisation med drygt tre tjänster. Bland annat tar man bort rollerna klubbchef och hållbarhetsutvecklare, vars arbetsuppgifter i stället läggs på styrelsen och övriga anställda i klubben.

"De praktiska konsekvenserna av omorganisationen är såklart att vi inte kan göra allt vi har gjort hittills. Vi kommer att behöva prioritera och då främst sporten, hela vägen från barn och ungdom till elit, som vi hoppas ska kunna fungera i princip som vanligt", säger Eskilstunas ordförande Lina Bertilsson.

Klubben har tidigare medgett att det ekonomiska läget är pressat som en följd av pandemin och minskade intäkter. Förra veckan rapporterade också Eskilstuna-Kuriren att flera spelare inte fått ut sin lön i tid på sistone.

"Ekonomin är ansträngd"

– Det är hela tiden tufft, men det är ingenting jag vill kommentera, sade Lina Bertilsson till tidningen angående uppgifterna.

– Ekonomin är ansträngd och nu gör vi åtgärder för att komma till rätta med detta. Vi gjorde ett minusresultat i fjol och jobbar hela tiden nära våra samarbetspartner. Sedan ser vi över kostnadsbiten också, såklart.

Trots ekonomiska trångmål har klubben beviljats så kallad Uefa-licens för säsongen 2022–2023, något som inte var fallet förra året. Licensen infördes av Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) i början av 2000-talet, som ett krav för att få delta i europeiska klubblagsturneringar. Villkoren som måste uppfyllas handlar bland annat om ordnade finanser, god organisation och godkända arenor.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons