Norge straffvann – Österrike nära skräll

Norge vann VM-matchen i ishockey över Storbritannien.
Men det krävdes straffläggning för att få fram en segrare efter 3–3 under ordinarie tid och en mållös förlängning.
Österrike var nära att skrälla mot USA – men föll med 2–3 efter förlängning.
Ishockey • Publicerad 15 maj 2022
Storbritanniens Robert Dowd och Norges Michael Haga i VM-matchen i Tammerfors.
Storbritanniens Robert Dowd och Norges Michael Haga i VM-matchen i Tammerfors.Foto: Emmi Korhonen/AP/TT

Michael Haga satte den avgörande straffen för Norge.

Norge inledde matchen bäst och hade 3–0 efter två perioder, två av målen gjorde Mathis Olimb. I den tredje gjorde britterna tre mål inom loppet av 3.18 minuter.

Norge inledde VM med 0–5 mot Finland och Storbritannien förlorade sin första match mot Tjeckien med 1–5.

Lagen spelar i samma grupp som Sverige, grupp B.

Österrike, som föll mot Sverige i premiären, var på väg mot den första stora skrällen i VM – men tappade en 2–0-ledning mot USA och föll med 2–3 efter förlängning.

Kasper prisad

Benjamin Nissner gjorde 1–0 i den första perioden, framspelad av bland annat Rögletalangen Marco Kasper, 18 år, som fick pris som Österrikes bästa spelare.

Sedan överlistades Strauss Mann, Skellefteåmålvakten som skrivit NHL-kontrakt med San Jose, av Paul Huber efter drygt halva matchen.

Österrike, utan en enda NHL-spelare, var på väg mot en skräll.

Men bara 17 sekunder efter 2–0-målet reducerade Kieffer Bellows och i tredje perioden kvitterade Adam Gaudette.

Österrike var bara en ramträff från Peter Schneider i förlängningen från att vinna – men i stället kunde Luke Hughes avgöra i ett friläge efter en snabb kontring.

Överlägset Kanada

Italien såg under några minuter ut att kunna rubba Kanada i grupp A. Italien tog ledningen efter 12.57 i första perioden genom mål av Phil Pietroniro.

Glädjen blev dock kortvarig. Kanada kvitterade knappt tre minuter senare (Travis Sanheim).

I den andra perioden drog Kanada ifrån till 4–1 och gjorde ytterligare två i den tredje perioden, alla mål med olika målskyttar.

Kanada har inlett VM med två segrar och 11–4 i målskillnad. Italien har förlorat sina två första matcher och har 3–11 i målskillnad.

Frankrike besegrade Kazakstan med 2–1 i ett förmodat bottenmöte.