Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Svensk EM-succé: "Ska sova med mitt guld"

Sverige har tagit sina två första guld i U20-EM i friidrott i israeliska Jerusalem.
– Det är helt ofattbart. Jag kunde inte tänka mig det här alls, säger 18-åriga Nora Lindahl, färsk guldmedaljör på 200 meter.
Friidrott • Publicerad 9 augusti 2023
Nora Lindahl och Jonathan Grahn tog båda guld i U20-EM i Jerusalem.
Nora Lindahl och Jonathan Grahn tog båda guld i U20-EM i Jerusalem.Foto: Mikael Wennolf/Svensk Friidrott/TT

Svenske 18-årige Jonathan Grahn sprang hem guldmedaljen på 3 000 meter.

På slutvarvet satte Grahn in ett ryck. Den ende i fältet som orkade hänga på var förhandsfavoriten, irländaren Nicholas Griggs. Men efter en spurtstrid kunde Grahn titulera sig Europamästare på tiden 8.44,67.

Annons

Strax innan mållinjen passade svensken på att göra en liten segergest.

– Jag fick lite feeling, jag ville fira lite för kameran men så tänkte jag: "jag kanske ska vänta lite så det inte hamnar på en lista med personer som har firat för tidigt", säger Grahn till SVT.

Omkring en kvart senare var det dags igen.

Nora Lindahl, 18, vann finalen på 200 meter, åtta tusendelar före ungerskan Alexa Sulyán. Segertiden 23,26 är nytt personbästa för Lindahl – och näst bästa svenska juniortid genom tiderna. Endast Irene Ekelund sprungit snabbare som junior (22,92).

– Det är helt ofattbart. Jag kunde inte tänka mig det här alls, det är helt sjukt, det största jag någonsin varit med om. Jag visste att jag kan lita på att jag är som starkast på slutet men jag hann tänka: ”shit, mina ben dör”, kul att det höll hela vägen. Nu ska jag sova med mitt guld, säger Lindahl.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons