Tre dagar kvar till premiären av hemma-VM. Då åkte Sverige på ett svidande nederlag mot Serbien.
Trots en fyramålsledning en bit in i andra halvlek föll Sverige med 28–30.
Handboll • Publicerad 9 januari 2023
Serbien fick revansch mot Sverige och vann VM-genrepet med 30–28.
Serbien fick revansch mot Sverige och vann VM-genrepet med 30–28.Foto: Adam Ihse / TT

Efter en något trög start såg det efter paus ut som att Sverige skulle kunna gå in i hemmamästerskapet med två raka segrar i ryggen.

Men så hände något. Sverige var i fyramålsledning när Serbien fick ny fart under handbollsskorna, samtidigt som det svenska försvarsspelet havererade.

– Jag tycker att vi har matchen, vi leder väl med tre–fyra mål. Där tycker jag kanske att vi blir lite bekväma, lite trygga i det. Vi kanske inte går den sista procenten, säger Jim Gottfridsson.

– Sedan vill jag inte stå här och skylla ifrån oss. Vi kanske slår av på takten och det kommer en väldigt viktig match om tre dagar. Men vi ska ju ändå vinna.

Sverige var illa ute även i det första VM-genrepet mot Serbien, i Lund, i fredags. Efter en trög start då blev det visserligen seger med 35–34, men inte utan svidande självkritik efteråt.

Försvarsspelet – som bar Sverige till EM-guld i fjol – lyste med sin frånvaro och det var först en bra bit in i andra halvlek som Sverige kunde ta ledningen första gången.

Bakåt var spelet ”ett skämt”, summerade Hampus Wanne, efter matchen.

I måndagskvällens match i Halmstad var försvarsspelet stundtals betydligt bättre, trots en motig start.

Mikael Appelgren, som satt på läktaren senast, fick chansen i målet i första halvlek. Veteranens första landskamp sedan i EM 2020 började lite motigt, när Serbien snabbt gick upp i 3—0-ledning.

Den här gången lyckades Sverige dock täta försvarsläckorna betydligt snabbare. Och några Appelgren-räddningar och snabba svenska anfall senare var det kvitterat.

18 insläppta

Serbien behöll visserligen kommandot, men hela tiden med ett snabbt svenskt svar och i halvtid hade Sverige ordnat en 13–12-ledning.

Sverige gjorde sedan ett litet ryck i början av den andra halvleken, men trots en svensk fyramålsledning som mest blev det serbisk seger.

– 18 insläppta i andra halvlek är väldigt mycket mål, konstaterar Jim Gottfridsson.

Det finns med andra ord en del för förbundskapten Glenn Solberg och hans lag att fundera på inför VM-premiären mot Brasilien på torsdag.

– Vi leder ju 23–19, så vi gör ju något som inte är bra så att vi tappar matchen. Vi är inte tillräckligt bra sista kvarten. Vi tappar för många dueller, summerar Glenn Solberg.

Att VM-premiären mot Brasilien på torsdag hade börjat spöka redan nu tror förbundskaptenen dock inte.

– Nej, jag tror inte det. Det är klart att det börjar att närma sig, men så är det väl för Serbien också, säger Solberg.

– Det vi inte ska glömma är att Serbien är ett väldigt bra handbollslag. Ska vi vinna handbollsmatcher på den nivån måste vi höja oss ännu lite till.

"Bengan" hyllad

Matchen föregicks av en hyllning av förre förbundskaptenen Bengt ”Bengan” Johansson, som avled i fjol. I VM-genrepet, i Johanssons hemstad Halmstad, spelade de svenska spelarna med ”Bengan” på ryggen i stället för de egna efternamnen.

Bengt Johansson ledde de svenska handbollsherrarna från 1988 till 2004, en framgångsperiod som gav 13 medaljer i OS, VM och EM.

Sveriges VM inleds mot Brasilien på torsdag kväll, därefter väntar Kap Verde på lördag och Uruguay nästa måndag.

Fakta: Handbolls-VM

Spelas 11–29 januari i Sverige och Polen.

Värdstäder: Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Kristianstad, Krakow, Gdansk, Katowice, Płock.

Antal lag: 32.

Grupp A (Krakow): Spanien, Montenegro, Chile, Iran.

Grupp B (Katowice): Frankrike, Polen, Saudiarabien, Slovenien.

Grupp C (Göteborg): Sverige, Brasilien, Kap Verde, Uruguay.

Grupp D (Kristianstad): Island, Portugal, Ungern, Sydkorea.

Grupp E (Katowice): Tyskland, Qatar, Serbien, Algeriet.

Grupp F (Krakow): Norge, Nordmakedonien, Argentina, Nederländerna.

Grupp G (Jönköping): Egypten, Kroatien, Marocko, USA.

Grupp H (Malmö): Danmark, Belgien, Bahrain, Tunisien.

Sveriges matcher i det första gruppspelet:

12 januari: Brasilien (20.30).

14 januari: Kap Verde (20.30).

16 januari: Uruguay (20.30).

Ettorna, tvåorna och treorna i respektive grupp går vidare till mellanrundan. Poäng och målskillnad från matcherna mot de andra lagen som går vidare tas med.

Grupp A och B slås ihop i Krakow (grupp 1), grupp C och D i Göteborg (grupp 2), grupp E och F i Katowice (grupp 3) och grupp G och H i Malmö (grupp 4).

De två bästa lagen i varje grupp i mellanrundan går till kvartsfinal.

Kvarts- och semifinaler spelas i Stockholm och Gdansk.

Final, bronsmatch och matcher om placeringarna 5–8 spelas i Stockholm.

Sverige spelar kvartsfinal och semifinal i Stockholm, om man går så långt i turneringen.

Källa: Svenska handbollsförbundet.