Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sverige kan ställas mot Kanada i kvartsfinal

Tre Kronors kollaps mot Finland betyder sannolikt att Kanada väntar i kvartsfinal i OS-ishockeyn.
I stället för Tjeckien eller Schweiz.
Det stod klart när gruppspelet slutfördes.
Ishockey • Publicerad 13 februari 2022
Kanadas Adam Tambellini, till vardags i Rögle, får Kinas Jieke Kailiaosi på fall i gruppspelsavslutningen.
Kanadas Adam Tambellini, till vardags i Rögle, får Kinas Jieke Kailiaosi på fall i gruppspelsavslutningen.Foto: Ryan Remiorz/AP/TT

USA tog den sista direktplatsen till kvartsfinalerna då man säkrade segern i grupp A genom att vinna över Tyskland med 3–2. USA går in i slutspelet som förstarankat och blev enda lag som tog full pott i gruppspelet.

Sedan tidigare var Finland och det ryska laget klara gruppsegrare och Sverige bästa tvåan.

Annons

Kanada blev den stora förloraren då krysset i full tid mellan Finland och Sverige gjorde att de inte längre kunde bli bästa tvåa. De hade fortfarande kunnat vinna gruppen om USA förlorat i ordinarie tid mot Tyskland.

Kanada tvingas nu att spela åttondelsfinal mot Kina – samma lag de vann över i sista gruppspelsomgången med 5–0. Adam Tambellini, Rögles skarpskytt, gjorde ett av målen.

Den matchen spelas på tisdag och om Kanada som förväntat vinner väntar kvartsfinal mot Tre Kronor redan dagen efter, på onsdag.

Finland ställs mot vinnaren mellan Tjeckien och Schweiz i kvartsfinal. Hade Sverige hållit i sin ledning eller vunnit efter förlängning hade de blivit svenskarnas kvartsfinalalternativ.

Senast Sverige och Kanada möttes i en OS-match så handlade det om final 2014 i Sotji – med NHL-spelare – och Kanada vann med 3–0.

Fakta: Så spelas herrslutspelet

Åttondelsfinaler (tisdag):

Kanada–Kina, Danmark–Lettland, Tjeckien–Schweiz, Slovakien–Tyskland.

Kvartsfinaler (onsdag): USA–Slovakien/Tyskland, Finland–Tjeckien/Schweiz, Ryska laget–Danmark/Lettland, Sverige–Kanada/Kina.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons