Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sverige till Golden League: "Kan vinna där"

Sverige krossade Portugal i tre raka set i Silver League-finalen.
Nu är man klart för Golden League i volleyboll.
Volleyboll • Publicerad 2 juli 2022
Sveriges Kirsten van Leusen och Anna Haak med poklalen efter finalen mellan Sverige och Portugal.
Sveriges Kirsten van Leusen och Anna Haak med poklalen efter finalen mellan Sverige och Portugal.Foto: Henrik Eberlund/TT

Sverige tog emot Portugal i volleybollens Silver League-final. I potten låg en plats till Golden League, den högsta landslagsnivån i Europa.

– Vi har verkligen steppat upp för varje match vi har spelat och vi avslutar verkligen på topp i dag, säger superstjärnan Isabelle Haak i SVT efter finalsegern med 3–0 i set.

Annons

Lagen bjöd en taggad hemmapublik på en välspelad final.

– Det var helt fantastiskt. Det är så himla, himla kul. Jag tror jag hade gåshud flera gånger under matchen för att det var så fint att se alla på läktaren, säger Haak.

"Lazic var bäst"

Båda lagen utnyttjade varandras misstag och höll jämna steg. Men vid ställningen 17–17 stod Sverige för ett litet ryck. Ett par fina bollar tvingade först Portugal till matchens första timeout.

Det hjälpte föga. Sverige fortsatte nämligen att spela bra och vann till slut första set med 25–19.

– Vi spelade helt klart vår bästa match i Silver League. Vi anföll och försvarade bra och hade mycket disciplin. Många spelare spelade bra i dag, men Alexandra Lazic var bäst på plan, säger förbundskapten Lauri Hakala till TT.

Det var även hemmalaget som inledde andra set bäst. Svenskorna gick direkt upp till 4–0 och Portugal tog återigen timeout.

– Vi hade så mycket stöd här i Lund, det var himla roligt, säger Hakala.

Portugal fortsatte dock att fastna gång på gång i ett tätt svenskt försvar, ett försvar som blockade nästintill allt. Men portugisiskorna jobbade sig gradvis in i setet. Något som gjorde att Sverige kände sig nödgade till en timeout vid ställningen 10–7.

Den gav effekt och Sverige fortsatte gasa på. Setsiffrorna i andra skrevs till slut till 25–21.

"Vi kan vinna där också"

Portugal gick in till tredje set med vetskapen att tre raka setsegrar krävdes för att vinna matchen.

Annons

Sveriges blockspel fortsatte dock att fungera bra och vållade gång på gång problem för Portugals offensiv. Vid underläge 3–7 tog Portugal sin fjärde timeout i matchen.

Det rörde dock inte svenskorna i ryggen. Sverige vann till slut setet med hela 25–16.

– Det var fruktansvärt roligt. Hemmastödet och att alla var klädda i gult gjorde det extra roligt. Vi hade jättekul ute på planen. Det var en laginsats där alla bidrog, säger Anna Haak, spiker i laget.

Efter segern, med 3–0 i set, är Sverige kart för Golden League. Det är den högsta nivån av europeisk volleyboll.

– Vi kan säkert vinna matcher där också. Vi har ett lag som utvecklas och kan vinna där också, säger Hakala.

– Det kommer vara en helt annan "level". Vi kommer spela mot bra lag hela tiden och det kommer vara nyttigt för oss, säger Anna Haak.

Det finns ytterligare en nivå av landslagsturneringar, Nations League, där världens bästa lag spelar. Vinnaren av Golden League kan kvala in till Nations League.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons