Sveriges ishockey-VM är över – förlust mot Japan

Sverige förlorade mot Japan med 4–5 i ishockey-VM i Danmark. VM är därmed över för svensk del.
Japan möter Finland i match om femteplatsen.
Ishockey • Publicerad 3 september 2022
Sveriges ishockey-VM är över efter en 4–5-förlust mot Japan. Arkivbild rån OS i Tokyo 2022.Foto: Andreas Hillergren/TT

Sverige inledde med en stark första period. Det märktes också i målprotokollet. Svenskorna gick nämligen till periodvila med en 3–0-ledning. Målskyttar var Emma Murén, Olivia Carlsson och Maja Nylén Persson.

I andra perioden kom japanskorna tillbaka och reducerade två gånger om, inom loppet av 79 sekunder. Med 41 sekunder kvar av mittenakten kom även kvitteringen till 3–3. Alla tre mål gjordes i numerärt överläge.

Således gick lagen ut på isen i tredje perioden med likaläge.

Sju minuter in i tredje perioden tog japanskorna ledningen för första gången i matchen. Målet signerades Haruka Toko.

Då vaknade svenskorna igen. Bara en dryg minut efter Japans ledningsmål kvitterade Hanna Olsson med ett snyggt skott i främre krysset.

Japan gav sig dock inte, trots svensk dominans spelmässigt, och tog ledningen 5–4 efter en tilltrasslad situation. Då återstod 2 minuter och 48 sekunder av matchen.

Efter det lyckades Sverige inte resa sig, och därmed är VM över för svensk del.