Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Cas avgör 15-åriga ryskans OS-öde

Ryska konståkningsstjärnan Kamila Valieva, 15, har testats positivt för en otillåten hjärtmedicin.
Det ryska laget riskerar att fråntas OS-guldet i lagtävlingen och Valieva kan stoppas från att tävla individuellt. Avgörandet sker i idrottens skiljedomstol Cas.
Konståkning • Publicerad 11 februari 2022
Kamila Valieva.
Kamila Valieva.Foto: Jeff Roberson/AP/TT

Enligt Internationella testningsorganisationen (ITA) lämnade Kamila Valieva det positiva dopningstestet i Ryssland den 25 december, i samband med de ryska mästerskapen. Men först den 8 februari bekräftades provsvaret i ett internationellt godkänt laboratorium i Stockholm, enligt ITA. Skälet till fördröjningen ska ha varit att Stockholmslaboratoriet var hårt drabbat av sjukdom under perioden, skriver AP.

Det var dagen efter att Kamila Valieva lett det ryska laget till seger i lagtävlingen, då hon skrev historia genom att vara den första någonsin på damsidan att sätta en kvadrupel i ett OS.

Spår av hjärtmedicin

Annons

Det positiva testet rör sig om den otillåtna hjärtmedicinen trimetazidin, men det är oklart om hon har eller har haft några hjärtproblem. Medicinen används framför allt för att öka blodflödet till hjärtat, vilket hjälper till med uthålligheten.

Ett liknande fall inträffade under vinter-OS 2018, då en rysk bobåkare fälldes efter att ha testats positivt för samma medicin. Ett mer känt fall är den kinesiske simmaren Sun Yang.

Sun testades även han positivt för trimetazidin, men uppmärksammades även för att ha slagit sönder sina prover för att förhindra att de analyserades.

Valieva blev först avstängd av Rysslands antidopningsmyndighet Rusada. Det innebar ett omedelbart stopp för deltagande i OS. Men hon överklagade och tävlingsförbudet hävdes den 9 februari. Varför Rusada valde att lyfta tävlingsförbudet ska offentliggöras inom kort, enligt ITA.

Fortsätter träna

Oavsett varför har IOK, genom ITA, överklagat beslutet till Idrottens skiljedomstol (Cas). Och man vill ha ett snabbt beslut, innan Valieva ska tävla individuellt i OS, uppger AP.

Den ryska olympiska kommittén säger i ett uttalande, enligt AFP, att Valieva borde få behålla sin guldmedalj och att hon kommer att fortsätta träna "till dess att Cas säger annat".

Om IOK får rätt lär det innebära att det ryska laget diskvalificeras i lagtävlingen där Valieva deltog, vilket gör att guldet skulle gå till silvermedaljören USA, Japan tar silvret och Kanada, som slutade på fjärde plats, får brons.

Valieva tog EM-guld i januari och är en av storfavoriterna i damernas individuella tävling, som startar på tisdag, och tränar enligt uppgifter som vanligt inför den.

ITA uppger att eftersom testet togs av Rusada inför vinter-OS, så ligger det inte under IOK:s och ITA:s ansvar.

Kan få kort straff

Eftersom Valieva dessutom är så ung betraktas hon som "skyddad person" och ITA valde till en början att inte offentliggöra uppgifterna, men med tanke på medieuppmärksamheten kände man sig nu tvungen att gå ut med dem.

Annons

Valievas ålder kommer även att vara en faktor om hon skulle dömas. Enligt nyhetsbyrån AP kan hon på grund av sin status som "skyddad person" få en rejäl straffrabatt.

Fyra års avstängning kan kortas ner till två. Men om det bedöms att hon inte varit delaktig i dopningsförsöket kan hon lämna hela affären bakom sig med endast en tillsägelse.

Rusada uppger senare på fredagen att man ska starta en utredning mot ledarna och tränarna runt den 15-åriga konståkaren.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons