Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tränaren om nya villkoren: "Borde ha skett tidigare"

Villkoren, däribland de som rör föräldrapenningen, förbättras för de kvinnliga proffsen inom engelsk klubbfotboll.
Chelseatränaren Emma Hayes välkomnar förändringarna – men anser att de borde ha kommit tidigare.
Fotboll • Publicerad 1 februari 2022
Chelseatränaren Emma Hayes. Arkivbild.
Chelseatränaren Emma Hayes. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

De nya villkoren, som först presenterades i förra veckan, kommer att finnas med i kontrakten från och med starten av nästa säsong i de två toppdivisionerna i England, skriver nyhetsbyrån AP. Mer konkret kommer de kvinnliga spelarna i Super League och Championship framöver att ha rätt till full lön från klubben under de första 14 veckorna under föräldraledigheten, varpå det återgår till den enligt stadgarna tillämpade taxan. Det meddelade det Engelska fotbollsförbundet, FA, på tisdagen.

I nuläget behöver klubbarna bara betala den lagstadgade föräldrapenningen. Därtill måste spelaren ha tillhört klubben i minst 26 veckor för att ha rätt till ersättningen. Det kravet slopas från och med nästa säsong.

Annons

Chelseatränaren Emma Hayes ser positivt på förbättringarna.

Men tillägger:

– Det här borde ha skett mycket tidigare, säger hon enligt AP och fortsätter:

– Det här är bara ett steg i rätt riktning. Vi har så mycket att ta i kapp inom vår idrott, oavsett om det handlar om möjligheter eller försörjning bakom kulisserna.

Bättre skydd vid skada

Utöver den förbättrade föräldrapenningen kommer spelarna att få mer i ersättning i händelse av skada eller sjukdom samt stärkt skydd om kontraktet med klubben bryts i förtid som en följd av långtidsskada. Därmed ska de kvinnliga spelarnas kontrakt ligga mer i linje med herrspelarnas dito.

– Spelarnas välfärd och välmående har alltid varit får högsta prioritet och de nya villkoren säkerställer att spelarna stöttas mer, om det handlar om föräldraledighet eller som en följd av långvarig skada, säger Kelly Simmons, FA:s chef för damernas proffsfotboll.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons