Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dahlin om VM: "Vi har alla delarna"

Två assistpoäng och seger över ärkerivalen Finland.
Backstjärnan Rasmus Dahlin fick en bra comeback i Tre Kronor – och siktar på att VM-debuten ska bli gyllene.
Ishockey • Publicerad 8 maj 2022
Svenskt jubel. Rasmus Dahlin, till höger, och Emil Bemström bland firande Tre Kronor-spelare efter ett av målen när Finland besegrades.
Svenskt jubel. Rasmus Dahlin, till höger, och Emil Bemström bland firande Tre Kronor-spelare efter ett av målen när Finland besegrades.Foto: Christine Olsson/TT

Så sent som i lördags meddelade Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv att resterande NHL-förstärkningar skulle ansluta först till VM.

Men när pucken släpptes mot Finland i Avicii arena fanns Rasmus Dahlin, 22-åringen som valdes som nummer ett i NHL-draften 2018, på isen.

Annons

– Jag fick en ledig dag och tänkte komma hit och kolla matchen. Då fick jag spela. Jag var suppertaggad, berättar Dahlin som inte behövde lång tid att hamna i målprotokollet.

Tre Kronor blixtstartade och Dahlin var arkitekten bakom 2–0-målet – redan efter fem minuter – som kom efter riktigt klapp-klapp-spel. Han spelade fram Emil Bemström som hittade en framstormande Joakim Nordström som gjorde mål.

"Riktigt bra"

Sedan assisterade Dahlin till Emil Bemström som gjorde 4–2-målet i numerärt överläge.

– Två riktigt bra framspel från dem jag passade, så det är de som ska ha "cred", inte jag, säger han anspråkslöst.

Att spela på stor rink var dock en stor omställning.

– Det var den största skillnaden, det tog så lång tid att komma till pucken, mycket ytor. Så det är mycket att lära sig. Det var godkänt, ett par misstag, ett par bra grejer, säger Rasmus Dahlin.

Han är en av många profiler i en stjärnfylld backsida där Oliver Ekman-Larsson kom in i går och där Adam Larsson, Seattle, och Erik Gustafsson, Chicago, ansluter till VM.

"Blir magiskt"

Däremot ser forwardssidan tunnare ut efter några nej tack från NHL-spelare.

Men Dahlin ser positivt på läget och menar att Tre Kronor har laget för att vinna guld i Tammerfors.

– Absolut, vi har hur många spelare som helst som är på toppnivå. Det gäller att vi hittar ett bra spel och gör någonting bra, säger Dahlin som var med i OS i Sydkorea 2018 men då fick sparsamt med speltid.

Annons

Nu väntar VM-debuten.

– Det kommer att bli grymt kul. Finland är ett hockeyland och vi kommer till en hockeystad (Tammerfors). Många polare och familj som kommer att kolla. Att spela för Tre Kronor är en ära. Det kommer att bli magiskt, tycker Buffalobacken som slog personligt poängrekord i NHL den här säsongen med 53 poäng, 13 mål och 40 assist.

VM i Finland startar på fredag och Sverige spelar sin första match mot Österrike på lördag.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons