Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

USA skärper tonen kring häktad basketstjärna

USA:s president Joe Bidens administration anser att basketstjärnan Brittney Griner är häktad i Ryssland på felaktiga grunder.
Amerikanska myndigheter intensifierar arbetet med att få 31-åringen, som bland annat tagit dubbla OS-guld, frisläppt.
Basket • Publicerad 3 maj 2022
Brittney Griner. Arkivbild.
Brittney Griner. Arkivbild.Foto: Rick Scuteri/AP/TT

Den 17 februari greps Brittney Griner på en flygplats i Moskva efter att ryska myndigheter sagt sig ha hittat e-cigaretter med spår av cannabisolja i hennes bagage.

Amerikanska myndigheter har fram till nu inte klassificerat 31-åringen som felaktigt frihetsberövad, och i stället verkat för att hon ska få konsulär hjälp under sin tid i häkte i Ryssland.

Annons

På tisdagen skärpte däremot två representanter för USA:s president Joe Bidens administration tonen och definierade Griner som felaktigt häktad. Amerikanska myndigheter ska från och med nu arbeta mer intensivt för Griners räkning och fokusera på att förhandla fram en frigivning.

Precis som flera andra basketstjärnor tillhör Brittney Griner både ett amerikanskt lag, Phoenix Mercury, och ett ryskt, Jekaterinburg, eftersom ligorna inte spelas samtidigt.

Griner har varit med och vunnit WNBA-slutspelet en gång, den ryska ligan tre gånger och Euroleague fyra gånger. Vid sommar-OS 2016 och 2021 var hon med i USA:s guldvinnande lag.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons