Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dokument bekräftar: Propulsion nervsnittad

I söndags vann Propulsion Elitloppet i imponerande stil.
Nu anklagas stjärnhästen för att vara nervsnittad – något som styrks av ett veterinärundertecknat dokument från USA, enligt travsajten Sulkysport.
Svensk travsport har beslutat att inleda en utredning.
Trav • Publicerad 3 juni 2020
Propulsion, med kusken Örjan Kilström i sulkyn, vann Elitloppet i söndags. Nu är hästen anklagad för att vara nervsnittad.
Propulsion, med kusken Örjan Kilström i sulkyn, vann Elitloppet i söndags. Nu är hästen anklagad för att vara nervsnittad.Foto: Henrik Montgomery/TT

Nioårige Propulsion kom till Sverige 2015 efter att Stall Zet och Daniel Redén köpt hästen på auktion i USA.

Sedan dess har "Proppen" kört in över 34 miljoner kronor. I söndags krönte han karriären med att vinna Elitloppet för första gången.

Annons

Men segern har fått en sur eftersmak. I tisdags kom den norska sajten Trav og Galopp-Nytt med uppgifter om att Propulsion ska ha blivit nervsnittad, vilket innebär att man kapar nerverna så att hästen inte ska ha någon känsel och därför inte kan känna smärta –vilket strider mot det svenska dopningsreglementet.

Nervsnittad i USA

De kanadensiska och amerikanska travförbunden uppger att ingreppet ska ha utförts innan hästen såldes till Sverige, något som nu styrks i ett dokument som travsportsajten Sulkysport tagit del av.

Dokumentet är undertecknat av en veterinär på en klinik i USA, där nervsnittning är tillåtet, och ska intyga att ett ingrepp utfördes i Propulsions båda framhovar den 27 april 2015.

Startar utredning

Uppgifterna har fått Svensk travsport att agera. Efter att vd Maria Croon under tisdagen kallade flera representanter till ett telefonmöte har nu organisationen kommit fram till att utreda om fusk förekommit kring Propulsion.

– Vi har startat en utredning, det kan jag bekräfta. Det handlar ju om att samla in fakta och underlag i den här frågan och om det ligger något i det. Sedan kommer vi diskutera konsekvenser. Nu handlar det om att förstå och fördjupa kunskapen om det som hänt, säger Croon till TT.

TT: Hur lång tid kommer utredningen ta?

– Det är svårt att säga. Det är ett par parter vi behöver få tag på. Men vi prioriterar det här nu.

Vill inte spekulera

TT: Borde man inte kunnat upptäcka det här tidigare?

– Det finns olika svar i det. Det är inte säkert att man upptäckt det om det nu är sant att det finns. Om det är så och vad det är som gjort att det inte i så fall upptäckts... det är många frågor vi kommer behöva få svar på innan vi kan säga mer.

TT: Om uppgifterna stämmer, vad kan då konsekvenserna bli för Propulsion?

Annons

– Jag spekulerar inte om konsekvenserna, men det är inte tillåtet att tävla i Sverige med de eventuella åtgärderna. Men vilka konsekvenser det blir vill jag inte spekulera i.

TT har sökt Daniel Réden för en kommentar utan framgång. Men till TV4-sporten säger tränaren att han kommer att vara behjälplig för att bringa klarhet i frågan.

– Jag har sagt att vilken veterinär som helst som vill komma ut och känna på Propulsion är välkommen. Vi har inga stängda dörrar för det.

Enligt Sulkysport gav Svensk travsport klartecken för Propulsion i Elitloppet trots att det framgick av exportcertifikatet att travaren var nervsnittad.

Fakta: Nervsnittad häst

Att en häst är nervsnittad innebär att man går in och kapar nerverna så att hästen inte ska ha någon känsel och där igenom inte kunna känna smärta. Ingreppet är tillåtet i USA, men i Sverige är det förbjudet och strider mot det svenska dopningsreglementet. Det finns två typer av nervsnitt: Fysisk och kemisk. Den kemiska varianten kan gå tillbaka så att nerverna fungerar igen.

Källa: Trav og Galopp-Nytt.

Fakta: Nervsnittad häst

Född: 18 april 2011, på Bluestone Farms i Pennington i New Jersey, USA.

Kön: Hingst

Far: Muscle Hill

Mor: Danae

Ägare: Stall Zet

Tränare: Daniel Redén

Kusk: Örjan Kilström

Starter/Resultat: 78 (39 segrar)

Intjänat: 34 343 693 kronor.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons