Varberg vann ångestmötet mot IFK Göteborg

Varberg är fortfarande sist i tabellen – men vet nu hur det känns att vinna i årets allsvenska.
Dion Krasniqi blev stor matchhjälte med båda målen i 2–1-segern mot IFK Göteborg.
– Man är riktigt, riktigt glad nu, säger han.
Fotboll • Publicerad 10 juli 2023
Varberg jublar efter att Dion Krasniqi gjort 1–0.
Varberg jublar efter att Dion Krasniqi gjort 1–0.Foto: Adam Ihse/TT

Både IFK Göteborg och Varberg är i akut poängbehov, efter varsin usel start på säsongen som inför mötet gjort att lagen var näst sist respektive sist i tabellen.

Så är det fortfarande – men segern gör att Varberg nu är i kapp "Blåvitt" poängmässigt.

Det kan Varberg tacka inte minst Dion Krasniqi för.

Först höll han sig framme i 55:e minuten, när IFK Göteborgsmålvakten Pontus Dahlberg lämnade retur på ett tungt distansskott från Vinicius Nogueira.

I slutminuten bättrade Varbergsanfallaren sedan på med ytterligare ett mål och säkrade definitivt tre tunga poäng till tabelljumbon, även om Gustaf Norlin satte en straff för IFK Göteborg på tilläggstid.

– Första segern är viktig, målen är bara bonus, säger Dion Krasniqi till Discovery+.

Danskt triangeldrama

De båda bottenlagen bytte båda nyligen tränare, i ett triangeldrama med AC Horsens i den danska andraligan.

IFK Göteborg köpte i början av juni loss nye huvudtränaren Jens Askou från den danska klubben – som några veckor senare i stället plockade in Joakim Persson från Varberg.

I väntan på en permanent lösning styrs Varberg därför av akademichefen Martin Skogman, preliminärt till slutet av juli.

I den allsvenska omstarten blev det dock bara oavgjort för IFK Göteborg och förlust för Varberg.

Med så mycket som stod på spel blev det mycket kamp på Gamla Ullevis regnhala hybridgräs.

Men inte lika mycket precision och konkreta målchanser.

Frenetisk jakt

IFK Göteborg fick ett litet grepp i början av matchen, men skapade relativt lite och tappade snart också initiativet. I stället tog Varberg över, med bland annat några farliga fasta situationer.

Men 0–0 stod sig fram till pausen och nästan tio minuter in i den andra halvleken.

Dion Krasniqis mål tvingade sedan IFK Göteborg till en allt mer frenetisk kvitteringsjakt mot ett allt tröttare Varberg.

Gustaf Norlins straffmål, med ungefär två minuter kvar av tilläggstiden, gav nerv åt avslutningen. Men Varberg höll undan.