Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

OS-guld och världsrekord för Nils van der Poel

Nils van der Poel är dubbel olympisk mästare. På 10 000 meter förbättrade han sitt eget världsrekord och tog sitt andra guld i Peking.
Skridsko • Publicerad 11 februari 2022
Nils van der Poel.
Nils van der Poel.Foto: Andreas Hillergren/TT

Trollhättansonen kom till Peking som storfavorit på både 5 000 och 10 000 meter, men den längre distansen har en speciell plats i stjärnans hjärta.

– Om han står upp så vinner han, säger en trosviss Benno Johansson, vice ordförande i Trollhättans Skridskoklubb inför loppet.

Annons

Svensken är känd för att hålla jämna varvtider, men på sin favoritdistans i sitt andra OS gick det bara fortare och fortare för van der Poel.

Efter halva loppet låg han en bit efter sitt eget världsrekord från i fjol. Men med fem varv kvar hände något. 25-åringen tycktes lägga in en växel till och varvtiderna blev allt kortare.

I stället för att ge vika för trötta ben skrinnade van der Poel sitt sista varv på 28,6 – loppets snabbaste varv.

van der Poel korsade mållinjen på 12.30,74, nytt världsrekord och nästan 14 sekunder bättre än tvåan Patrick Roest, som var tvåa bakom van der Poel även på halva distansen.

Sedan återstod en nervös väntan på det sista paret, där regerande olympiske mästaren Ted-Jan Bloemen skulle åka.

Men varken Bloemen eller någon annan kunde matcha den svenske superstjärnan som nu alltså är mästare i både 5 000 och 10 000 meter.

van der Poels guld är Sveriges femte under OS i Peking.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons