Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

VM-guld till van der Poel efter nytt superlopp

Skridsko (Hamar, TT:s utsända) • Publicerad 6 mars 2022
Nils van der Poel efter 10 000 meter under allround-VM i norska Hamar.
Nils van der Poel efter 10 000 meter under allround-VM i norska Hamar.Foto: Geir Olsen/NTB/TT

Skridskostjärnan Nils van der Poel tog guld på allround-VM i norska Hamar efter en ny uppvisning på paraddistansen 10 000 meter. Svensken noterade nytt banrekord med 12.41,56, mer än nio sekunder snabbare än Sven Kramers notering från 2009, och satte på så sätt press på förhandsfavoriten Patrick Roest.

Nederländaren gick ut i det sista heatet med vetskapen att han behövde göra 13.03,27 för att ta ett fjärde raka VM-guld, men han misslyckades.

Annons

Nils van der Poel har tidigare tagit dubbla VM-guld, dubbla OS-guld och satt världsrekord på både 5 000 och 10 000 meter. Nu är han också allround-världsmästare för första gången.

Det är första gången sedan 2011 som en nederländare inte tar titeln på herrsidan. Senast en svensk vann var Göran Claesson, som tog guld på allround-VM 1973.

Lasse Mannheimer/TT

Jonas Dagson/TT

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons