Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Svensk DC-drömstart – men förlust i dubbeln

Sverige inledde med en skräll i Davis Cup-tennisens gruppspel i Bologna.
2–1 mot Argentina efter att bröderna Ymer vunnit varsin singelmatch gör att drömmen om DC-kvartsfinal i Málaga lever.
Tennis • Publicerad 13 september 2022
Mikael Ymer strålade efter segern mot Diego Schwartzman och tackade den italienska publiken i Bologna med att säga "grazie".
Mikael Ymer strålade efter segern mot Diego Schwartzman och tackade den italienska publiken i Bologna med att säga "grazie".Foto: Massimo Paolone/AP/TT

Sverige är det sämst rankade laget i Davis Cup-gruppspelets grupp A och slår ur underläge i kampen om de två slutspelsplatserna.

På tisdagen såg det inte ut att betyda någonting när bröderna Elias och Mikael Ymer vann de inledande singelmatcherna och tog Sverige till en ointaglig 2–0-ledning mot Argentina.

Annons

Först besegrade 119-rankade Elias Ymer 37-rankade Sebastián Báez och gav Sverige 1–0 i matchserien i bäst av tre.

Efter 1–1 efter två set såg storebror Ymer däremot ut att tappa singelmatchen i tredje set trots ledningar med både 2–0 och 5–2 i game. Svensken hade bland annat fyra matchbollar. Men Báez räddade samtliga och hämtade i kapp till 5–5 inför ett stort argentinskt stöd på läktarna.

"Vi är underdogs"

Tredje set gick till tiebreak där Elias Ymer på nytt inledde med att vinna flera bollar i rad och sedan tappa – 3–0 blev 3–3. Därefter vann Ymer fyra raka bollar och säkrade segern på sin femte matchboll.

– Det var en galen match, säger 26-åringen i segerintervjun i SVT och fortsätter:

– Vi är underdogs. Vi har en brutal grupp. Men jag gav oss en bra inledning.

Elias lillebror och Sverigeettan Mikael Ymer, rankad 98 i världen, spelade ut Argentinas högst rankade spelare i världen, 17-rankade Diego Schwartzman.

24-åringen vann i raka set med setsiffrorna 6–2, 6–2.

– Vi har bra energi i laget. Vi tar en match i taget. I dag firar vi den här (segern). Det är helt klart en riktigt bra seger mot en toppnation, säger Mikael Ymer i sin segerintervju i SVT.

DC-finalisten väntar

Inför tisdagens avslutande dubbelmatch hade Sverige alltså redan säkrat totalsegern mot Argentina. En ytterligare seger i den avslutande dubbelmatchen hade däremot ökat chanserna till avancemang från gruppspelet eftersom de enskilda matchsegrarna kan visa sig bli viktiga när tabellen räknas ihop i helgen.

Trots seger i första set blev det däremot förlust för Elias Ymer och André Göransson mot Máximo González och Horacio Zeballos. Argentinarna vände och vann med setsiffrorna 3–6, 6–3, 6–2.

Annons

På torsdag möter Sverige Kroatien, som förlorade Davis Cup-finalen mot Ryska tennisförbundets lag förra året, i Bologna. På söndag väntar hemmanationen Italien. Kroatien, världsetta på DC:s lagrankning, och sjuan Italien möts å sin sida på onsdagen.

– Vi ska vara väldigt stolta över det här. I morgon (onsdag) laddar vi för nästa match, säger Mikael Ymer.

De två lagen med flest totalsegrar, och vid likaläge vunna enskilda matcher, efter att alla lag mött varandra tar sig till DC-slutspelet i Málaga i november som inleds med kvartsfinaler.

Förra året tog sig de svenska tennisherrarna till slutspel som en av de bästa grupptvåorna. Då blev det förlust mot det ryska laget, som inte är med i år på grund av en avstängning kopplad till kriget i Ukraina, i kvartsfinal.

Fakta: Davis Cup

Sverige (rankat 13:e i världen) spelar i grupp A, som avgörs i Bologna. I gruppen spelar även Kroatien (1), Italien (7) och Argentina (12).

Varje match mellan länderna består i sin tur av två singel- och en dubbelmatch. De två lagen med flest poäng går sedan vidare till slutspelet som avgörs i Málaga i november.

Det svenska laget: Mikael Ymer (98:a i världen/783:a i dubbel), Elias Ymer (119/401), Jonathan Mridha (538/1 457), Dragos Madaras (292/657) och André Göransson (-/68).

Stjärnor i gruppen: Jannik Sinner, Italien (11), Matteo Berrettini, Italien (15), Marin Cilic, Kroatien (16), Diego Schwartzman, Argentina (17). Francisco Cerundolo, Argentina (27).

Sveriges gruppspelsmatcher:

I dag: Argentina (2–1)

Torsdag: Kroatien

Söndag: Italien

Källa: Davis Cup och ATP.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons