Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

2000 var Atles år

KARLSKRONA Inte en tävling utan medalj, en tuff målsättning. Dock inte för Brottarklubben Atle. De klarade medaljskörden med glans. Vad sägs om 79 guldmedaljer på totalt 48 tävlingstillfälle och under 2000.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2001

– Silver- och bronsmedaljer tar för lång tid att räkna fram. Men jag lovar, det är en diger lista, säger Thomas Werkström, tränare för den framgångsrika brottarklubben.

> Exempellös framgång

Annons

Vad de exempellösa framgångarna beror på är varken tränare Werkström eller ordförande, Paul Hammarin män att svara på. Men de har sina funderingar.

Serielaget nämns med vördnad och som en av de stora orsakerna till nytändningen inom föreningen.

– Ett lag är stommen i föreningen. Det skapar också en stark sammanhållning i en ”ensamvargssport” som brottning, säger Thomas Werkström.

Men de båda trotjänarna nämner också sammanhållningen i den lilla föreningen, föräldraintresset och naturligtvis brottarna och ledarnas entusiasm.

> En laglös förening

BK Atle var ju en ”laglös” förening under närmare femton år. Det var under de svåra brottaråren i mitten på 80-talet som Atle tvingades lägga ner lagverksamheten. Det fanns helt enkelt för lite brottare i föreningen.

Men samtidigt satsades det hårt på de ungdomar som fanns kvar. Och framgången lät inte vänta på sig särskilt länge.

Thomas Werktröm - som varit tränare sedan 1970 och innan dess aktiv brottare - gav sig också den på att föreningen skulle upp på lagmattan igen.

Nu tog det ett antal år och under större delen av 80- och 90-talet fick Werkström &Co glädja sig åt de mer individuella prestationerna.

> Ett lag blev verklighet

Annons

Pojkfyrstads blev omstarten till något riktigt bra. BK Atle blev Riksmästare vid två tillfällen under 90-talet

Det där blev extra tändvätska till funderingarna kring ett nytt lag.

Och 1999 var det dags. BK Atle ställde upp med ett lag i division IV Skåne. Spänningen var stor inför premiären. Men det var en obefogad spänning.

Atlebrottarna gick rakt igenom serien, vann division IV och avancerade till Skånetrean.

Idag kämpar de om en topplats, som betyder ytterligare avancemang. Det återstår tre matcher och blir det seger i resterande fighter är det dags igen.

– Vi vill upp ytterligare ett par snäpp. Målsättningen inom klubben är att bli en elitförening. Och då menar jag inte enbart seriemässigt, säger ordförande, Paul Hammarin.

> Återväxten är god

Idag är återväxten god. Men inte värre än att det finns plats för ytterligare brottare. Ett 45-tal aktiva ger gott hopp inför elitsatsningen.

– Det är bra att vi hela tiden kan fylla på med nybörjare och unga brottare. Det ger de lite äldre något extra att tänka på. Ingen kan slå sig till ro och tro att platsen i laget är klar. Du vet, efter något år i träning har de lagt på sig och skall byta viktklass, säger Thomas Werkström, nöjd med träningssituationen.

Två gånger i veckan (minst) är det full fart i den lilla träningslokalen på Wämöskolan.

Annons

> Kör så länge de orkar

– Klockan 18 börjar vi, sen tränar vi så länge orken räcker, säger entusiasten, Werkström.

Hur långt orken räcker i kvällens seriematch återstår att se. Bergania har lovat komma med ett starkt lag. Men det skrämmer inte.

– Äh, den där laguppställningen är nog inte så mycket att bry sig om. Vi måste vinna om vi skall upp i seriesystemet, säger Atle-tränaren.

Så snackar en som siktar mot eliten och på en riktig 75-årsbaluns.

Conny Pettersson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons