Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Andersson-Borstam talar ut om den turbulenta tiden

Thomas Andersson-Borstams hjärta klappar för Mjällby AIF.
Men sportchefen förbereder sig på ett liv utan daglig kontakt med spelare och ledare på Lister.
– Det var varit så mycket känslor sista veckorna, jag har varit förbannad, besviken, ledsen.
– Samtidigt känner jag tacksamhet för den resa jag fått vara med på.
Nyheter • Publicerad 16 maj 2013
Visar ingen bitterhet. Thomas Andersson-Borstam är tacksam för de elva år han har fått i Mjällby AIF, från division 2 till ett etablerat allsvenskt lag, från assisterande tränare till sportchef. Nu är han uppsagd och har sex månader på sig att hitta ett nytt jobb. ? Vill man jobba så finns det jobb, säger Andersson-Borstam, som vill avsluta sin anställning i Mjällby AIF på bästa sätt.
Visar ingen bitterhet. Thomas Andersson-Borstam är tacksam för de elva år han har fått i Mjällby AIF, från division 2 till ett etablerat allsvenskt lag, från assisterande tränare till sportchef. Nu är han uppsagd och har sex månader på sig att hitta ett nytt jobb. ? Vill man jobba så finns det jobb, säger Andersson-Borstam, som vill avsluta sin anställning i Mjällby AIF på bästa sätt.Foto: Lena Ehring

Det är snart två veckor sedan han fick beskedet.

"Din sportchefstjänst kommer att upphöra och därmed din anställning hos oss", var beskedet som vice ordförande Jens Wahlström och två andra styrelseledamöter gav Andersson-Borstam lördagen den 3 maj.

Annons

– Helt oförberedd var jag inte. Jag hade ett möte med styrelsen för ungefär en månad sedan och jag har ju under en längre tid vetat om föreningens ekonomiska situation.

Thomas Andersson-Borstam tar emot i sitt hem i centrala Sölvesborg. Över några koppar kaffe berättar han om sin tid i Mjällby AIF. Andersson-Borstam kunde mycket väl ha varit bitter där han sitter i soffan, nyligen uppsagt från sin tjänst som sportchef. I stället väljer han att se positivt på tiden i föreningen, "elva fantastiska år", som han själv beskriver det.

Det har spekulerats i maktkamp mellan klubbdirektör Jörgen Martinsson och Thomas Andersson-Borstam, om detsamma mellan tränare Anders Torstenson och Andersson-Borstam, om att sportchefen vill vara frontfigur för föreningen och därmed tar för stor plats.

– Det pratas så mycket. Jag har daglig kontakt med både Jörgen och Anders, det funkar fortsatt bra. Ett företag som omsätter 40 miljoner kronor jobbar på i det tysta, när det handlar om en fotbollsförening är det väldigt många människor som har åsikter. Jag tänker inte ge mig in i någon pajkastning.

– Styrelsen har tagit ett beslut som de tycker är det bästa för föreningen, det är inte så mycket jag kan göra åt det, jag kan bara gilla läget. Jag jobbar för klubbens medlemmar och tänker slutföra mitt arbete på bästa sätt, säger Andersson-Borstam.

Några dagar efter han fått styrelsens dom valde han själv att meddela spelare och ledare, samma kväll blev nyheten om Andersson-Borstams uppsägning offentlig.

– Det blev känslosamt när jag berättade för spelarna. Första reaktionen var ren tystnad. Därefter har de reagerat och agerat olika.

Efter Blekingesports avslöjande har det varit en turbulent tid för Mjällby AIF och för Thomas Andersson-Borstam, där den senare har blivit överöst med sympati. Spelare, ledare och privatpersoner har hört av sig.

– Det blev lite jobbigt för barnen med allt prat och alla frågor i skolan. Därför valde vi att åka i väg till Norge med familjen, för att få lite lugn och ro och förklara situationen.

Därav sportchefens frånvaro på Strandvallen när Mjällby mötte Syrianska i söndags.

Annons

– Jag har absolut inga problem att träffa folk. Tvärtom. Jag ser fram emot fredagens match mot Malmö.

En uppsägningstid på sex månader innebär att Anderssson-Borstams sista arbetsdag för Mjällby AIF skulle bli den 3 november. Det kan bli tidigare.

– Jag håller alla dörrar öppna, jag är inställd på att jobba mina sex månader, men om det skulle dyka upp något får väl både jag och föreningen ta ställning i så fall.

Har du redan nu fått några anbud?

– Jag vill göra saker i rätt ordning, men visst, jag har daglig kontakt med fotbollssverige, säger sportchefen hemlighetsfullt.

– När en dörr stängs öppnas en annan och vill man jobba finns det jobb. Jag kan tänka mig jobb inom det privata näringslivet. Eller på dagis?

Det sista säger han som en passning till de – det är flera – som kallat honom dagisfröken i sin roll som sportchef.

– Det är väl det bästa smeknamn man kan få, det viktigaste för mig är ju barnen, och rollen som sportchef handlar mycket om att se om sina spelare och ledare.

I din roll som sportchef har du skött kontakterna med andra klubbar och agenter. Du vet vad du gjort och hur mycket tid du lagt ned som sportchef i Mjällby AIF. Finns den kompetensen även utan dig?

– Mitt jobb har handlat mycket om att bygga relationer, där tappar föreningen. Men kompetensen finns, det är många som besitter stor fotbollskunskap.

Annons

Jobb som tränare erbjöds Andersson-Borstam redan sedan Peter Swärdh valt att lämna Mjällby för Åtvidaberg i höstas.

– Att gå från tränare till sportchef och sen tillbaka som tränare kändes fel med tanke på alla spelare som varit med på hela resan. Då fanns det bättre lösningar.

Nästa förslag från föreningen för ett antal månader sedan var en delad tjänst, halvtid sportchef och halvtid med att dra in pengar på marknadssidan.

– Sportchefsrollen tar mycket tid, marknadstjänsten fick bli i mån av tid, säger Andersson-Borstam.

Mjällbys ekonomiska situation tvingade till slut styrelsen att agera.

– Efter vår handlingsplan i år riskerar vi även en kontrollbalansräkning i augusti 2014. Med röda siffror där eller inget eget kapital spelar det ingen roll hur bra vi lyckats sportsligt, då blir vi degraderade från 2015 års allsvenska om vi är där. Därför var det här beslutet tvingat att komma redan nu, säger Mjällby AIF:s vice ordförande Jens Wahlström, som tillsammans med styrelseledamöterna Magne Berner och Rolf Nilsson, var den som sa upp Thomas Andersson-Borstam.

Enligt klubbdirektör Jörgen Martinsson kommer spelare och ledare under nästa vecka få klarare besked om Mjällby AIF:s nya organisation.

– Den stora frågan från ledare och spelare är "vad händer nu?" och under nästa vecka kommer vi ge besked om vår omorganisation, vem som ska göra vad i föreningen, säger Martinsson.

För Andersson-Borstam blir det troligen ingen renodlad sportchefstjänst under uppsägningstiden.

– Det enda jag vet är att klubbdirektören ska bestämma mina arbetstider resten av min anställningstid.

Annons

– Hur som helst kommer Mjällby alltid vara laget i mitt hjärta, jag kommer gå på matcher och prata med folk. Precis som tidigare.

Skillnaden då är att han gör det som privatperson.

Thomas Andersson-Borstam om sina elva år i Mjällby AIF:

Vad är du mest nöjd med?

– Resan från division 2 till att bli ett etablerat allsvenskt lag samt att jag anställd rätt ledare och spelare.

Största enskilda ögonblick?

– När vi slog Boden (1–0) och hängde kvar i elitfotbollen 2005. Mats Book, som hoppade in som assisterande tränare, och jag låg uppe om nätterna och spånade på olika scenarior de sista sju matcherna på säsongen. Vi vann bortamatcherna och valde inför avslutningen hemma mot Boden att åka till Karlshamn och bo över på hotell.

Bästa värvningen?

Kan inte stanna vid en, de fem bästa på olika sätt är: Moestafa El Kabir, Mattias Asper, Patrik Rosengren, Erton Fejzullahu och Kristian Haynes.

Bosse Johnsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons