GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Annorlunda hästliv i Asien

Tvåvåningsstall, idel galoppörer och blågul 1,60–seger.
Ekonomistudier stod på schemat när Karlskronatjejen Hedvig Danielsson bodde i Hongkong en termin, men hon tog även del av det asiatiska hästlivet.
Internationellt. Hedvig Danielsson besökte bland annat Masterstävlingarna under sin termin i Hongkong.
Internationellt. Hedvig Danielsson besökte bland annat Masterstävlingarna under sin termin i Hongkong.
Foto: 
Foto: 

– Ridsporten i Hongkong är inte särskilt utvecklad, men hästen är ett oerhört betydelsefullt djur och galoppsporten är ofattbart stor, säger förra KLRK–hopparen Hedvig Danielsson.

Hon studerar ekonomi i Stockholm till vardags och hennes Zilverster står hos förbundskapten Sylve Söderstrand, där Hedvig även tränar för Lotta Björe. År 2012 bodde Hedvig hos Söderstrand med svenska Amanda Röjens som har vuxit upp i just Hongkong och under våren besökte duon Amandas gamla hemma–anläggning.

– Det bor runt 200 hästar där i tvåvåningsstall och det är som ett eget litet samhälle med paddockar, ridhus, veterinärstation och hovslagare. Alla Hongkongs tävlingar hålls där och startfältet är alltid detsamma med få starter i högsta klassen 1,30.

Medan hoppningen är ovanlig lockar galoppen desto fler. Tusentals personer ser racen och förutom att vara en av de största arbetsgivarna har Hong Kong Jockey Club inflytande genom att skänka stora summor till skolor, sjukvård, sport och kultur.

– Som specialmedlem i Hong Kong Jockey Club kan man ha en gammal galopphäst att sköta om som sin egen. Man äger dock aldrig en häst, i stället äger klubben alla hästar i Hongkong, berättar Hedvig.

Efter äventyren i Asien ser Hedvig fram emot en sommar med Zilverster, som under utbytesterminen reds av Jüri Sokolovski och senast vann KLRK:s 1,30. På andra sidan jorden stillade hon sitt tävlingssug med 40 timmar på Hongkongs Masterstävling där Henrik von Eckermann vann 1,60.

– Jag, Amanda och hennes mamma Lotta var nog de enda svenskarna på läktarplats. Vid prisutdelningen sjöng vi stolt och ljudligt den svenska nationalsången, säger Hedvig om den blågula avslutningen.

Läs mer