Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Asper spelar med en defekt

Ivan Turinas död skakar hela fotbolls-Sverige.
Mjällbys målvakt Mattias Asper är chockad över det inträffade.
– Det är alltid lika obehagligt när sådant här händer, säger Mjällbys stjärnmålvakt, som själv spelar med en defekt i kroppen.
Nyheter • Publicerad 3 maj 2013
Foto: 
Funderar. Mjällbys målvakt Mattias Aper känner stor sorg efter Ivan Turinas hastiga bortgång. Han berättar själv att han spelar med en defekt i kroppen. Foto: Patric Söderström/Scanpix
Funderar. Mjällbys målvakt Mattias Aper känner stor sorg efter Ivan Turinas hastiga bortgång. Han berättar själv att han spelar med en defekt i kroppen. Foto: Patric Söderström/ScanpixFoto: 

Det var i går morse som AIK:s målvakt Ivan Turina hittades död i sin lägenhet. Polisen fick kännedom om dödsfallet klockan 07.30.

Det ligger inget brott bakom dödsorsaken.

Annons

Ivan Turina har tidigare haft ett hjärtfel, något som AIK visste om. Men någon fara för att spela ska det inte ha varit för ­honom. Det är ännu så länge för tidigt att säga vad som orsakade Turinas död.

Ivan Turinas allsvenska målvaktskollega i Mjällby AIF, Mattias Asper, blev chockad när han fick ­beskedet på torsdags-morgon­en.

– Man tror ju inte det är sant att något sådant här kan hända en sådan ung person. Mina tankar går till hans familj och hela AIK.

Mattias Asper har tidigare i karriären spelat med AIK. Han spelade då tillsammans med klubbens nuvarande målvaktstränare Lee Baxter, som av naturliga skäl stod Turina väldigt nära.

– Det är mycket sorg just nu. Men AIK kommer tillbaka och förmodligen ännu starkare än ­tidigare. En sådan här händelse svetsar samman gruppen än mera, säger Mattias Asper.

Under samtalet med Mattias Asper och om hur Mjällby kontrollerar sin spelare inför varje säsong säger Maif-målvakten att han själv har en defekt i kroppen som han regelbundet håller under uppsikt.

– Jag går vid sidan om fotbollen och kontrollerar min hälsa. Jag har en defekt i kroppen, men vill inte gå in på vad det är, säger han.

Blir du inte orolig när sådant här händer då?

– Självklart tänker man till och det går ju inte helt obemärkt förbi en, säger Mattias Asper, som snart blir 39 år

Har du någon gång ­funderat på att sluta på grund av det problem du har?

Annons

– Det har väl hänt att man har tänkt till lite extra. Ju äldre man blir ju mer uppmärksam är man på det.

Samtidigt kan det också vara bra att träna enligt läkarna.

Mats Book, massör i Mjällby AIF, säger att klubben inte gör fler tester än brukligt på spelarna.

– Varje vinter brukar vi kolla spelarna syreupptagningsförmåga. Men några EKG eller liknade brukar vi inte syssla med. Oftast är det i samband med en infektion i kropp­en som man ska vara försiktig med sitt idrottande, säger Mats Book.

– Men det är väl inte omöjligt att vi får se över rutinerna lite mera.

Mats Börjesson, överläkare i kardiologi vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm, säger till TT att det är ovanligt med plötslig hjärtdöd hos unga människor.

– Det händer mellan en till tre personer per 100 000. Men enligt en relativt ny undersökning från den amerikanska collegeidrott­en så ökar risken i de högsta divisionerna, säger Börjesson, som sitter med i fotbollens medicinska kommitté.

– För människor under 30 år är orsaken medfödda hjärtsjukdomar. För de som är äldre än 30–35 år är det nästan enbart kranskärlsjukdomar.

AIK spelar nästa match nu på måndag hemma mot IFK Göteborg.

– AIK:s publik kommer att hedra Ivan Turina på ett fint sätt. Det kommer bli vackert, säger Mattias Asper.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons