Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Basen blev en riktig bleking

Han är uppvuxen på klassiska Backarna i Kirseberg, Malmö, och det har präglat honom såväl idrottsligt som politiskt.
1969 flyttade han till Olofström och hade tänkt stanna något år. Det har nu gått över 40 år, Kjell-Åke Karlsson har blivit ordförande i Blekinge Idrottsförbund och han kan på dagen och minuten säga när han blev en riktig bleking.
Nyheter • Publicerad 17 maj 2013
Foto: 

– Det var den 2 oktober 1983 och sista omgången i den allsvenska fotbollen spelades.

På Strandvallen möttes Mjällby–Malmö FF och på plats fanns förstås Kjell-Åke Karlsson. Han gick in genom grindarna som MFF-supporter och skåning, men gick ut som Maif-are och bleking.

Annons

– MFF var klubben i mitt hjärta. Jag spelade själv pojkfotboll i klubben och spelade då ihop med Staffan Tapper, Anders ”Puskas” Ljungberg och Roy Andersson och de här tre var med mot Mjällby.

Det som fick Kjell-Åke Karlsson att svänga var det för Mjällby så grýmma slutet. Med en minut kvar att spela gjorde Thomas Sunesson 1–1 och det MFF-målet betydde att Mjällby fick lämna allsvenskan. Seger hade räckt för nytt kontrakt.

– Där bytte jag sympatier och det kändes att jag blev bleking på allvar, säger han och skrattar.

Eftersom det snart gått 44 år sedan han och hustrun Ingelise flyttade till Olofström vore det väl skam om han inte kände sig som en bleking. Visst hörs det fortfarande att han kommer från vårt södra grannlandskap, men en skåning som är så djupt engagerad i samhällslivet i Olofström och Blekinge måste bara räknas som en riktig bleking.

Orsaken till att Kjell-Åke och Ingelise valde Blekinges enda inlandskommun stavas arbetsmarknad. Bägge två var nyutexaminerade gymnastikdirektörer.

– Vi letade efter ett ställe där det fanns två tjänster lediga.

Tre orter var aktuella, Kiruna, Lesjöfors och Olofström. Valet kanske inte var så svårt ?

– Nej, men tanken var ändå att vi bara skulle stanna ett par år. Det har blivit lite längre.

Pågen från Backarna har rotat sig i Olofström, avslutat ett arbetsliv med en och samma arbetsgivare, kommunen, under 44 år, sett barnen växa upp och dra vidare. Det som finns kvar av skåningen är lite dialekt och sedan förstås värderingarna han bär med sig från uppväxten i Kirseberg.

– Kirseberg var efter kriget ett slumområde, men 1947 byggdes nya hyreshus och dit flyttade vi. Det var en tuff men bra miljö att växa upp i och mycket dominerades av idrotten.

Annons

Från spel i skollag plockades Kjell-Åke Karlsson över till Malmö FF:s ungdomsverksamhet, men under sista året på gymnasiet lämnade han MFF och gick till division 3-klubben Kirseberg.

– Jag hann i alla fall träffa legendariske MFF-ledaren Eric ”Hövdingen” Persson. Som idrottsledare är han min förebild.

När MFF härjade ute i Europa, spelade Europacupfinal 1979, såg alltid Persson till att spelarna fick en dos kulturupplevelse med sig från de olika städerna som besöktes.

– En gång var han med oss i pojklaget i Köpenhamn och han tvingades oss gå på Glyptoteket och se en Egypten-utställning, minns Kjell-Åke med ett leende.

Kjell-Åke har två söner, Jesper och Niklas Fjeldstad (Ingelises efternamn), och bägge var under uppväxten mycket lovande tennisspelare. På mammas och pappas inrådan prioriterades dock skolan. Tennisen tog bägge till college-studier i USA.

– I dag finns Jesper i Adelaide, Australian, och är sportjournalist. Niklas finns i Umeå och jobbar för tennisförbundet med bland annat tennisgymnasiet.

Från 1969 och fram till den 1 mars i år har Kjell-Åke Karlsson jobbat inom skolans värld i Olofström. Han började som gympalärare och sedan har han varit studierektor, rektor och jobbat inom förvaltningen som biträdande chef och utvecklingsledare.

– 2010 utsågs Olofström till femte bästa skolkommun i Sverige, säger han stolt.

Som om det inte skulle räcka med jobbet inom skolan och idrotten engagerade sig Kjell-Åke Karlsson 1979 inom politiken.

– Ord som rättvisa, trygghet och jämlikhet hade jag med från uppväxten i arbetarkvarteren i Kirseberg så att jag blev socialdemokrat var ingen tillfällighet.

Annons

1978 hade den borgerliga Fälldin-regeringen tillträtt.

– Det var ingen ordning med någonting och det fick mig att börja jobba politiskt.

Han kom tidigt med i byggnadsnämnden och steg sedan i graderna. 1998 blev han ordförande i kommunfullmäktige och det är ett uppdrag han fortfarande har kvar. Han är dessutom ordförande i landstingets investerings-, service- och miljöberedning.

– Jag trivs med att jobba och är inte rädd för att hoppa på nya grejer.

Det finns många socialdemokratiska namn inom den blekingska idrotten, Tommy Andersson, Mats Johansson, Markus Alexandersson och Jens Åberg för att nämna några.

Finns det någon förklaring?

– Såväl idrotten som socialdemokratin är folkrörelseformade. Vi är vana vid den typen av arbete.

1983 blev Kjell-Åke Karlsson invald i Blekinge IF:s styrelse och 1999 tog han över ordförandeklubban när Inge Fredin avgick. BIF-basarna gör inga snabba avhopp. Under förbundets 100-åriga existens har det bara funnits nio ordföranden.

Men nu är det snart dags att sätta valberedningen i arbete igen.

– Först vill jag att vi ska slå ihop Blekinge IF och Sisu organisatoriskt sedan är det dags att lämna. Nästa år vore lämpligt, då har jag suttit i styrelsen i 30 år varav 15 som ordförande.

Rolf Jönsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons