Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bergström avgjorde derbyt

Tre föreningar utmärker sig när det handlar om länets juniorfotboll för pojkar.
Vi kollade in mötet mellan två av dem.
FK Karlskrona besegrade Asarum med hela 5–0.
Nyheter • Publicerad 3 maj 2013
Duell. Hemmaspelaren Tim Sorinder försöker att få tag på den undflyende Daniel Österlund i Karlskronatröjan.
Duell. Hemmaspelaren Tim Sorinder försöker att få tag på den undflyende Daniel Österlund i Karlskronatröjan.Foto: Lena Ehring
Svårstoppad. FK Karlskronas femmålsskytt Jacob Bergström var i det närmaste omöjlig att få tag i. Här prövar bland annat Asarums Nizami Nashimli utan någon större lycka.
Svårstoppad. FK Karlskronas femmålsskytt Jacob Bergström var i det närmaste omöjlig att få tag i. Här prövar bland annat Asarums Nizami Nashimli utan någon större lycka.Foto: Lena Ehring
Foto: Lena Ehring
Foto: Lena Ehring
Bekant syn. Jacob Begström är på väg att rulla in mål nummer fem för kvällen och rundar Asarumsmålvakten Felix Fast.
Bekant syn. Jacob Begström är på väg att rulla in mål nummer fem för kvällen och rundar Asarumsmålvakten Felix Fast.Foto: Lena Ehring
Snabb spelvändning. Muktar Ahmed försöker att få till en Karlskronakontring samtidigt som David Samuelsson gör allt för att förhindra detsamma.
Snabb spelvändning. Muktar Ahmed försöker att få till en Karlskronakontring samtidigt som David Samuelsson gör allt för att förhindra detsamma.Foto: Lena Ehring
Flygtur. Gustav Olsson når högre höjder i duellen med Gzim Sejdija samtidigt som bollen tar en annan väg.
Flygtur. Gustav Olsson når högre höjder i duellen med Gzim Sejdija samtidigt som bollen tar en annan väg.Foto: Lena Ehring

Hur står det egentligen till med statusen på framtidens seniorspelare i Blekinge?

Bara en elva är högre rankad än de båda som drabbade samman på Asarums IP under torsdagskvällen – Mjällby AIF spelar i U19 allsvenskan södra.

Annons

Asarum och Karlskrona återfinns i U19 division 1 södra götaland. Båda lagen har inlett säsongen på ett stabilt sätt, men det var aldrig något snack om var de tre poängen skulle gå i derbymatchen. Orange var färgen som gällde.

Jacob Bergström inledde en för honom magisk kväll med att klacka in ledningsmålet efter bara fem minuter. Därefter hann han med två till innan halvtidsvilan och därefter ytterligare två innan domaren Besart Hasani blåste av.

– Han är stor, stark och snabb, menar FKK-tränaren Petter Abrahamsson samtidigt som spelarna kastar sig mot omklädningsrummet och en värmande dusch.

Bergströms målsinne tillsammans med lagets spelsinne gav utdelning.

– Vår spelidé är att ha bollen längs marken i vår 4–3–3-uppställning och att ha alltid ha en triangel i kortpassningsspelet, fortsätter Abrahamsson.

Det skapade ytor när hemmaspelarna inte hängde med i svängarna.

– De var jämnare och starkare, summerar Asarumstränaren Mikael Erdtman och menar att bortasegern inte kom som någon överraskning tack vare just det.

Gemensamt för de flesta av aktörerna på konstgräsytan är att de dyker upp i olika lag med jämna mellanrum. Asarumsspelarna finns ofta med i det gemensamma laget med Svängsta i Blekingefyran och när de äldre spelarna befinner sig där ersätts de av U17-spelare som därmed får kliva upp en åldersklass.

– Lagmässigt är det inte så lätt, men vi får leva med det, menar Mikael Erdtman som i en perfekt fotbollsvärld gärna skulle tränat ett rent U19-lag tre-fyra gånger i veckan plus match.

– Spelarna är framåt och tekniken finns där, det gäller att jobba på den fysiska biten, taktiken och att få ihop laget spelmässigt.

Annons

FK Karlskrona har fem spelare som tränar regelbundet tillsammans med seniorerna i division 2-laget.

– Och så har vi mött seniorlag under hela försäsongen, berättar Petter Abrahamsson.

– Spelarna har fått hårdhet och det märks.

En kvick inblick i hur lagen agerar under derbymatchen gör gällande att det finns spelare med ett bra fotbollstänk.

Frågan är om de får chansen att utvecklas i rätt takt eller om de tvingas ta ett för stort ansvar för tidigt i karriären i takt med att antalet fotbollsspelare blir allt färre i -länet, oavsett nivå?

Det är en knäckfråga för alla inblandade.

Vad ger mest?

Träning eller matcher? Och på vilken nivå, i vilket lag?

Facit dröjer ett tag till.

Målen: 0–1 (5) Jacob Bergström, 0–2 (15) Jacob Bergström, 0–3 (39) Jacob Bergström, 0–4 (85) Jacob Bergström, 0–5 (90) Jacob Bergström.

Annons

Domare: Besart Hasani, Ronneby.

Publik: 50.

Jerry Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons