Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blekinge jobbar mot dopingen

KARLSKRONA Doping inom sportens värld är verkligen i fokus nu efter skandalerna vid skid-VM i Finland.
Sedan 1992 har man inom Blekinge samverkansgrupp jobbat mot missbruk. I landet uppskattas det till 15-20 000 missbrukare. Vad som jobbas hårt inom samverkansgruppen med framgång är ett förebyggande arbete med olika målgrupper. Missbrukarna är i behov av professionell vård och rehabilitering.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2001
Björn Trolle, Per Westerlund, Rolf Trulson och Thomas Pärlklo slåss mot dopingen.
Björn Trolle, Per Westerlund, Rolf Trulson och Thomas Pärlklo slåss mot dopingen.Foto: Mattias Mattisson

Blekinge samverkansgrupp hade i går på Blekingesjukhuset i Karlskrona kallat till ett seminarium. Ur programmet handlade det om fysiska biverkningar, kroppens funktion, Psykiska biverkningar ihop med medicin och andra droger, läkaren Per Westerlund föreläste. Björn Trolle, alkohol- och drogterapeut från Malmö fanns också på plats. Ett 70-tal personer var närvarande.

Ämnet. Varför börjar man med steorider? Björn Trolle försökte förklara.

Annons

– Exakt varför vet vi inte. De flesta kanske för att dom har komplex, andra för nyfikenhet. En inkörsport är de som ska bygga upp sin krobb på gymmen. De vill snabbt få stora muskler. Anabola steorider gör att man känner sig glad, uppåt och orkar mera. De flesta börjar med att att säga till sig själv att jag ska bara ta en kur i liten mängd. Det ger resultat ganska snabbt.

> Får panik

– Individen känner inga biverkningar och kanske slutar men fortsätter att träna men når inte de framgångar han eller hon räknat med. Då blir det gärna en kur till och kanske även då det blir tillfredställande men när sedan individen inte kommer över trösklen vid tredje gången ökas dosen med tabletter. Man får säga, liten vill bli stor, stor vill bli störst och så vidare, säger Björn Trolle.

När individerna märker att kroppen inte förbättras får många panik och då är det farligt.

– Kanske de börjar med fem tabletter om dagen och sedan ökas det på, i regel har samtliga bra kontroll över sin kropp men när inga förändringar sker blir dosen större för att få ytterligare en kick. Börjar man med 10 miligram ökas sedan dosen till 15 och sedan ökas den på efter hand.

– Det är individuellt hur mycket en människa tål innan dom blir som vrak. Till slut kanske dom bara tar tabletterna och tränar inte. Det är lätt att dom får våldsutbrott efter något år. Kynnet är mycket upp och ner. De som tar annabola mår aldrig riktigt normalt. Många mår väldigt dåligt så även om dom vill sluta tycker dom det är lika bra att hålla på, säger Trolle.

> Slår sina tjejer

I Malmö finns ett behandlingshem för de som drogar. Många har sökt sig dit för att få hjälp.

– Det är frivilligt, de som vill komma hit. Tyvärr finns det endast ett behandlingshem av den sort vi har i Malmö i hela landet. Vi har haft många här som använt annabola steroider. Många har ringt och vill haft råd efter att de slagit sina tjejer för att nämna något, dom ville ha reda på hur behandligen går till. Många skäms för vad de håller på med, många av de anonyma kommer dock hit till slut.

Vad gör man då på behandlingshemmet för att hjälpa de sökande?

Annons

Det blir först sex veckors premiärbehandling, skulle det sedan bli återfall blir det ytterligare fyra veckors återbehandling. Vid bägge behandlingarna jobbas i kollektiv med. 1) Akupuntur. 2) Psykkoratisk bedömning. 3) Studie och yrkesreglering. 4) Familjerädgivning. 5) Alkohol och drogfonder. Efter två och ett halvt år kallas individen till efterbehandling.

> Blekinge en föregångare

Blekinge är ett föregångslän vad det gäller droger. Polis, tull och socialen jobbar tillsammans. Tomas Pärlklo vid polisen berättade att det i länet är ett mycket bra samarbete mellan just polis, tull och socialen.

– Blekinge IF gör ett sort arbete också liksom folk från sjukvården. Varje år har vi en utbildning för att försöka få bukt med droger och att förebygga. Intresset är stort vilket bevisas av att så många kom till seminariumet i går, säger Pärlklo.

Medverkade gjorde också Rolf Trulsson, Blekinge IF.

Till sist var det paneldebatt. Hur går vi vidare i Blekinge? Kommande resurscentrum? Det är bara att hoppas attsamverkansgruppen i Blekinge får stopp på dopingen i länet och i hela Sverige för övrigt.

Nisse Göransson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons