Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Emma Igelström på väg tillbaka

Stockholm · För en månad sedan verkade SM och VM utom räckhåll för Emma Igelström.
Men körtelfebern har gett med sig och landslagssimmerskan har nu börjat att träna igen.
– Jag hoppas kunna ställa upp i SM och även i VM i Japan, säger hon till TT.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2001

I tisdags tog hon de första simtagen på drygt fem veckor.

– Det som är positivt är att man är väldigt sugen på att komma igång igen. Det negativa är att man tappat mycket vattenkänsla, säger hon.

Annons

I månadsskiftet april/maj blev Emma Igelström kraftig sjuk. Hon gick ned i vikt, kände yrsel och hade feber. Det visade sig vara körtelfeber.

– Körtelfeber yttrar sig väldigt olika från person till person. Jag fick feber en längre tid och mina lymfkörtlar svullnade upp, dessutom visade levern dåliga värden, berättar hon.

Det fanns bara en sak att göra – det hon minst av allt hade tid med.

Vila.

Drygt en och en halv månad sedan sjukdomen bröt ut är hon nu tillbaka. Läkare har gett klartecken till att börja träna igen men...

– ...med stränga förhållningsorder, jag måste hålla nere och får bara köra lågintensiv träning, jag vill inte utmana kroppen utan det viktigaste är att jag får vara frisk.

Samtidigt närmar sig årets viktigaste tävlingar, den 27 juni inleds SM i Sundsvall som förberedelse inför VM i Fukuoka, Japan, knappt en månad senare.

– Det är klart att jag inte lagt ned mästerskapen utan hoppas att komma med i landslagstruppen till VM.– Men min tidsplan har spruckit totalt. De fem veckorna som jag missade var de allra viktigaste i min träning.

Förbundskaptenen för simlandslaget, Hans Bergqvist, stänger heller inte några dörrar, varken till Sundsvall eller Japan.

– Vi har inte några kvaltider uppsatta till VM utan mera en form av rikttider. Vi får se vad Emma kan prestera, det är ju med kort varsel, säger han.

Annons

I kortbane-EM i Valencia förra året tog hon tre guldmedaljer, 50 och 200 meter bröst, samt i lagkappen 4x50 meter medley.

– Drömmen vore att förhandsnominera Emma tack vare hennes tidigare prestationer men det kan vi inte. Det finns flera tjejer, bland annat Maria Östling som också visat bra resultat i år, säger Hans Bergqvist.

Emma Igelström själv vågar inte hoppas alltför mycket utan kan bara konstatera:

– Det ser i alla fall betydligt ljusare ut än bara för ett par veckor sedan.

Tobias Österberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons