Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

En domare på uppgång

Han är inte Karlskronas mesta allsvenska domare ännu. Men vänta bara, det kommer. Martin Hansson, 29 år, från Holmsjö, har dömt sjutton allsvenska matcher - hittills.
Innan fotbollsåret är över kommer han att nå upp till det magiska rekordet. Det lär vara tjugosex.
– Jaså inte fler, jag trodde det rörde sig om tusen matcher. Det låter så på en del. säger Martin och skrattar gott.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2001

Han är nyss hemkommen från orons Israel, men märkte inte själv något av oroligheterna.

Martin var fjärdedomare i ett team som dömde VM-kvalmatcehn, Israel-Spanien.

Annons

Och de internationella uppdragen blir fler och fler. Innan Israel var han med och dömde U17-EM. Och snart åker han till Holland för första "riktiga" domaruppdraget.

Det handlar om intertotocupen och matchen mellan ett hollänskt och ett irlänskt lag. Och Martin Hansson, han har hand om pipan. Inte så konstigt att han låter stolt.

Men närmast väntar Allsvenskan och artonde matchen. Det börjar närma sig.

– Jag lovar att höra av mig när det är dags för rekordmatchen, säger Martin.

En bestämd herre

Har han bestämt sig för en sak - då brinner han för den. Kanske inte så konstigt att han blev brandman. Men han brinner också för sin fritidssysselsättning, vår FIFA-domare, 29-åriga, Martin Hansson från Holmsjö.

Det där att bli brandman, intresserade honom redan i koltåldern. Och efter lekskolans studiebesök på brandstationen bestämde han sig definitivt. Det var brandman han skulle bli.

Martin och kompisarna var som småpojkar är mest. Det vill säga, snabbt på plats när brandlarmet gick. Oftast före ”gubbarna” som skulle rycka ut.

– När larmet tjöt släppte vi allt, även fotbollen. Sen bar det iväg på cykel och väl framme var spänningen total, säger Martin och ler åt de tidiga minnena.

Intresset för de röda bilarna och sirenerna höll i sig. Men det tog ju några år innan det blev en fast tjänst hos brandkåren i Kalmar.

Annons

En snabb första utbildning

Under tiden spelades det fotboll på, Bredasjöns idylliska idrottsplats. Martin spelade pojkfotboll upp till P16. Sen blev det B- och A-lagsfotboll på direkten.

– Det hade inte med kunskapen att göra. Sanningen är den att vi inte hade tillräckligt med spelare för ett juniorlag. Men det blev ändå en lärorik tid med Birger Bigge Johansson som tränare, säger ärliga Martin.

Domarinsatserna då? Jo, de inleddes med föreningsdomaruppdrag, samtidigt som den aktiva karriären som spelare började lida mot sitt slut.

Av någon anledning hade Karlskrona-domarnas utbildningsansvariga, Kjell Andersson också fått nys om Martin Hanssons talanger.

– Nja, då det handlade nog mer om att få så många som möjligt att utbilda sig. Och vilken utbildning sén. Kjell Andersson kastade till mig en bunt papper. ”Läs igenom det här”, sa han. Det var min första domarkurs, säger Martin och skrattar

Talang fanns och det ledde till betydligt hårdare utbildning. Domarduon, Kjell Pettersson och Sven-Olle Persson hade fotbollförbundets uppdrag att leda en domarkurs med det målmedvetna namnet ”Elit -95”.

– De bägge herrarna har jag mycket att tacka för. Tillsammans med Bjarn Fries såg de till att jag och de andra i domarkursen fick en alldeles ypperlig utbildning, säger en nöjd Martin Hansson.

Under den tiden fick Martin visa vad han dög till som ledare för ett domarteam och konsten i att leda två lag till så få regelfel som möjligt.

Styrkan sitter oftast i att döma efter det ögat ser. En tes som Martin fortfarande följer.

Annons

Examen i Gothia cup-finalen

1992 testade Holmsjögrabben som, förbundsdomare. Som examensarbete dömde han samma år, finalen i Gothia Cup. Därmed avslutade han också den aktiva spelarkarriären och satsade allt eget idrottsintresse på domarkarriären.

1994-95 var det dags för division II och - enligt egen utsago - även sämsta matchen.

– Jag minns, Atlas-Saxemara med fasa, säger Martin.

Nåja, den matchen blev inte avgörande för Martin Hanssons marsch mot domartoppen. Efter steg V-utbildning provdömde Martin i division I.

Plötsligt var det nationell utbildning som gällde. Och Martin som hade en inledande målsättning att döma division IV.

– Efter Gothia cup-finalen hände något. Det mesta i fotbollsväg blev positivt.

Allsvensk premiär 2000

Premiärmatchen i Allsvenskan, Norrköping-Elfsborg blev en lugn historia. Martin fick gott betyg av domarbasen, Bo Karlsson.

Nu var Blekingedomaren ordentligt i hetluften. Det pratades framtid på hög nivå och Martins namn figurerade i FIFA-sammahnag.

Annons

– Det finns 200 FIFA-domare i Europa, sju i Sverige. Klart jag är stolt att vara en bland dem. Samtidigt är det lite som att börja om. Ingen dömer ju Champions League de första åren som FIFA-representant.

Martin får som alla andra börja i klass V,första uppdraget var fjärdedomare i en ungdomsturnering. Det är ändå med stolthet han tar steget ut i Europa.

Under landskampen flaggas det blå-gult plus de bägge lagens nationsflaggor. Då myser, Hansson.

– Det är en speciell känsla när flaggan är hissad för att jag är där, säger Martin.

Siktar på top class

Fler uppdrag väntar. Så sambon, Carin och sonen Victor (2 år den 16 april) får vänja sig vid att ”domaren” är borta mer än någonsin från hemmet i Holmsjö.

– Det gäller att planera rätt. Oftast går det bra. Men visst händer det små malörer. Inte minst när Victor fyller 2. Samma dag dömer jag Elfsborg-MFF.

Några funderingar på att bli heltidsdomare finns ändå inte i Hanssons planering. Brandmannajobbet och inte minst jobbarkompisarna i Kalmar - som alltid ställer upp - är alltför bra för att lämna.

– Det blir satsning på både jobb och domarkarriär. Och vem vet, om några år kanske det kan bli, top class och Champions League, avslutar Martin Hansson, enda domaren i länet med rätt att bära FIFA-emblemet.

Conny Pettersson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons